Och så kom de slutligen fram till Pemba

Jag (Johanna) har varit i landet sen den 26:e februari då jag anlände till ett varmt och fuktigt Dar es Salaam. Min resa började med att besöka Mwengemarknaden som slutade med en fotbollsmatch med några locals på deras fotbollsplan, lunch vid the slip eller the water front och en snabbtur med bil genom staden. Dagen efter for jag och mitt sällskap till Selous på safari i en vecka, helt fantastiskt!! Nu tycker jag att alla zoon borde stängas för ska man titta på djur ska man göra det i deras sanna natur och inget annat. Efter det for vi till Fanjove island som är en liten ö med bara fem bungalows. Vi var de enda besökarna så det var härligt att ha en ö för oss själva. Där simmade vi med delfiner, klättrade i en gammal fyr och käkade middag vid en brasa på stranden. Sedan bar det av till Pemba som är den näst största ön i Zanzibarregionen. På Pemba dök jag för första gången, besökte en skola i byn och hängde i ett undervattensrum. Sedan var det slut på det roliga och dags för två månaders intesivplugg.

Melody mötte mig på Southern sun i Dar där vi käkade middag. Vi for sedan vidare till Jingwani beach där vi stannade en vecka och började skriva lite teorier inför uppsatsen etc. Jingwani är en lite finare del av staden, men även där är det uppenbart att sophantering är ett väldigt stort problem för landet. Varje dag när man går längs vägen ser man “majbrasor” av sopor som eldas upp innehållande både batterier och sprayburkar mm. Som svenskar är vi vana vid att man återvinner och tar vara på miljön, det gör därför väldigt ont i hjärtat när man ser detta. Det blir en kulturkrock eftersom att de som bor här inte verkar tycka att det är ett lika stort problem som vi. Ett tips på uppsatsämne till blivande MFS är att jämföra sophantering i Sverige och Tanzania eller ett annat u-land eftersom att det inte bara är här problemet finns.

Igår runt lunch kom vi slutligen fram till Manta resort på Pemba där vi ska utföra vår studie. Idag har vi pluggat flitigt hela dagen och även haft vår första handledning med Karin via skype. Vi har även hunnit med en intervju så det känns skönt att ha kommit igång ordentligt.  Hur som helst är det grymt att kunna skriva uppsatsen i ett annat land, trots att resan bara börjat har den redan gett oss så mycket. Tack Sida och Malmö högskola!

Ett svar på ”Och så kom de slutligen fram till Pemba”

  1. Kul att läsa om hur ni har det!
    Jag håller sååå med om sopphanteringen, man får lite ont i magen. Vad jag tyckte var minst lika obehagligt var att man vande sig… Och ja STÄNG ALLA ZOON! Häftigt att se “exotiska djur” på nära håll men hemskt att se dem i bur. Det är ju inte värt det. Skönt att ni kommit igång med plugget med – kör hårt tjejer, men glöm inte att bada (wait, det finns inte en chans att ni skulle glömma det 😉 ) kram på er!

    Ps. Jag lyckas inte svara på en kommentar på mitt senaste blogginlägg, vill ni prova och be henne adda mig på fb eller skriva till mig på itslearning?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *