Asia

Blog Archive from MFS in Asia

 

Sandra Jansson – Kambodja 
Fakulteten för kultur och samhälle, Institutionen för globala politiska studier

Hej, mitt namn är Sandra och jag pluggar statsvetenskap! Jag ska åka till Phnom Penh i Kambodja där jag ska undersöka hur kvinnors deltagande i politik ser ut genom att intervjua olika kvinnor. Jag ska samarbeta med Raoul Wallenberg Institutet för mänskliga rättigheter som har kontor i Phnom Penh. Detta blir andra gången jag besöker huvudstaden i Kambodja och jag ser verkligen fram emot det! Följ min blogg här.

 

Madelene Henriksgård – Nepal
Faculty of Culture and Society, School of Arts and Communication (K3)

Namastē (hello)! My name is Madelene Henriksgård and will conduct my Minor Field Study in Nepal between mid-March to mid-May 2019. I am currently working within Higher Education in Sweden and part-time studying the Communication for Development MA at Malmö University. I love running and hiking and hope to do both in Nepal. My field study will focus on the representation of people with disability in Higher Education, in particular look at a short course award in Inclusive Education. The aim is to analyse communication around disability before/during/after course participation as well as how the international slogan “Nothing about us without us” has been incorporated. Will be interesting! See you on the blog!

 

Aron Falkenberg och Emma Freij – Indonesien
Fakulteten för hälsa och samhälle, Institutionen för socialt arbete

Hai! Vi heter Aron och Emma och vi är två socionomstudenter som bestämt oss för att åka iväg till Indonesien för skriva vår C-uppsats! Där ska vi utföra en kvalitativ studie där vi kommer att intervjua HBTQ-personer om deras vardag och upplevelser gentemot de politiska förändringar som skett i landet. Utöver en mycket spännande studie så ser vi fram emot det varma vädret och massor av Nasi Goreng! 

Vi längtar verkligen till vår resa tillsammans och hoppas att ni känner likadant! Följ med oss på vår resa här!

 

Petronella Olsson – Indien
Fakulteten för hälsa och samhälle, Institutionen för socialt arbete

Petronella heter jag och studerar till Socionom på Malmö Universitet. Jag ska under ca 9 veckor vara i Mumbai, Indien, för en Minor Field Study med fokus på genderbased violence. Genom en NGO som heter Men Against Violence and Abuse (MAVA) är tanken att jag ska undersöka manliga gymnasiestudenters upplevelser efter att ha deltagit i ett av organisationens program. MAVA är den första organisationen med fokus på könsrelaterat våld mot kvinnor skapad av män för män i Indien. Det gör de genom olika workshops, street plays, tidningar, filmfestivaler osv. Studenterna jag ska intervjua har genom ett projekt deltagit i ett mentorprogram där det tar rollen som företrädare för jämställdhetsfrågor m.m på sina respektive skolor. Jag vill bland annat ta reda på vad de har tyckt om projektets innehåll och vilken påverkan de har haft på deras perspektiv av gender issues m.m. Följ Petronellas resa här!

 

Michaela Björkwall – Indien 
Fakulteten för lärande och samhälle

Hej Hallå!  Jag heter Michaela och läser till bildlärare för gymnasieelever och skriver just nu mitt examensarbete i Indien, Mumbai. Under min tid i Mumbai ska jag studera hur en lokal organisation arbetar med konst som ett pedagogiskt verktyg för att hjälpa marginaliserade barn med deras mentala och emotionella hälsa, men även hur detta arbete drivs i syfte för att skapa ett bättre samhälle. Det ska bli oerhört intressant att förstå den indiska synen på hälsa i relation till konst och skola, och att få vara här på plats för att prata med människorna och få en insikt i deras liv. Följ Michaelas resa här!

 

Franz-Josef Björck och Philip Sörenby Tuneld – Nepal
Fakulteten för hälsa och samhälle, Institutionen för vårdvetenskap

Hallöj!
Philip och Franz-Josef här! Sjuksköterskestudenter (och nyblivna bloggare) från Malmö med siktet inställt på Kathmandu, Nepal. Här kommer vi att intervjua vårdpersonal för att undersöka deras behov vid vård av personer med funktionsnedsättningar. Förutom att studien ska leda till en C-uppsats så är det vår förhoppning att den kan hjälpa organisationen BAS att upprätta ett härberge för stadens hemlösa patienter. Låter detta spännande? Vill ni spä på er avundsjuka? Följ då gärna vår blogg här!

 

Anna Nghiem – Vietnam
Fakulteten för kultur och samhälle – Urbana studier (KS-US)

Jag heter Anna och läser min sista termin på Miljövetarprogrammet. Under mars och april 2018 kommer jag att befinna mig i staden Haiphong i Vietnam för att göra min fältstudie. Mitt arbete syftar till att undersöka hur individer i vietnamesiska hushåll har för beteenden och attityder kring vattenanvändning. Haiphong som är Vietnams tredje största stad består av flertals distrikt med både urbana miljöer och landsbygd, vilket ger mig förutsättningar att komma i kontakt med flera typer av                                                       hushåll som kan ge mig olika perspektiv på frågan. 
                                             Följ Anna på hennes fältstudie i Vietnam här!

 

Stephanie Olsson och Jenny Olsson- Indonesien
Fakulteten för lärande och samhälle

Stephanie och Jenny här. Vi läser vår sista termin på Grundlärarutbildningen årskurs 4-6 med inriktning på matematik och lärande. Under drygt åtta veckor, från januari till mars, beger vi oss till Surakarta, Indonesien, för att genomföra vårt examensarbete. Planen är att vi ska undersöka gender equality inom indonesiska matematikklassrum. Följ Stephanie och Jennys resa här!

 

Risa Larsen och Agnes Nilsson – Indien
Fakulteten för hälsa och samhälle – Vårdvetenskap


Vi heter Risa och Agnes och studerar femte terminen på sjuksköterskeutbildningen i Malmö. Vi ser fram emot äventyret inom minor field study projektet och hoppas på att träffa många roliga människor och samla på oss lärorika upplevelser. Vi beger oss mig till Indien i oktober för att intervjua på sjukhus i Cochin och Chennai. Arbetet syftar på att intervjua sjuksköterskor om deras upplevelser med effektiv kommunikation inom transkulturell omvårdnad, framförallt i turistsjukhus där både patienter och sjukvårdare är från diverse bakgrunder. Vi tycker detta är intressant framförallt för att Sverige, och de flesta andra länderna, ökar i diversitet och kunskapen om transkulturell kommunikation blir allt viktigare för att ge bra vård. 
Följ Risa och Agnes resa här

 

Jakob Attin och Jonas Alfredsson – Nepal
Odontologiska fakulteten (OD) – Tandvårdshögskolan

jakob och jonas bild mfsJakob och Jonas läser båda vårat fjärde år till tandläkare på Tandvårdshögskolan i Malmö. Vårat arbete syftar till att undersöka hur patienters livskvalité, både psykiskt och fysikt, påverkas av tandförluster i Kathmandu, Nepal.  Vi kommer åka till Nepal den 13 Juni -16 och beräknat vara hemma den 11 aug-16. Följ Jakobs och Jonas resa här!

 

Amanda Cederberg – Kina
Fakulteten för lärande och samhälle (LS)

Amanda heter jaPicture_Amanda Cederbergg och jag är född och till största del uppvuxen i Malmö. Jag går sista terminen på Grundlärarutbildningen årskurs 4-6 med inriktning på matematik och lärande. Under mars och april månad kommer jag befinna mig i Kunming, Kina för att skriva mitt examensarbete. Jag ska intervjua kinesiska matematiklärare för att ta reda på deras syn på matematikläxan. Jag kommer även undersöka vilka matematikkunskaper som lärarna menar att eleverna kan förbättra genom att tilldela dem matematikläxor, vad för läxor de ger samt om de tror att elevernas familjebakgrund kan påverka elevernas möjligheter att lyckas med sina läxor.

Denna resa tror jag kommer bli ett fantastiskt äventyr med både ups and downs. Jag ser fram emot den men är samtidigt lite nervös. Läs mer om Amandas resa här!

 

Hanna Rozijan och Moa Molin – Indien
Fakulteten för hälsa och samhälle – Vårdvetenskap (HS-VV)

Moa och Hanna heter vi, och vi pluggar på termin 5 på sjuksköterskeprogrammet. Vår vänskap hade sin begynnelse under en lång vinkväll i det skånska vinterblasket. Förutom vårt intresse för att umgås över vin visade det sig att Indien och barnmorskande var andra gemensamma nämnare. Nu har det blivit dags för oss att fly vintern på ett mer radikalt sätt, nämligen att åka till Kolkata i två månader för att skriva vår C-uppsats. Vi kommer att titta på hur de indiska sjuksköterskorna tacklar folkhälsoproblemet järnbristanemi hos kvinnor. Allt gott, vi hörs på bloggen!

 

Andreas Ek och Erik Engström Ingelsson – Bangladesh 
Fakulteten för kultur och samhälle – Urbana studier

Andreas och ErikHej!
Vi heter Andreas Ek och Erik Engström Ingelsson och studerar Miljövetenskap vid Malmö Högskola. Snart befinner vi oss (eller kanske just nu när du läser detta) på sydligare breddgrader, närmare bestämt i Chittagong i sydöstra Bangladesh där vi ska genomföra en Minor Field Study inom ramen för en kandidatexamen. Tanken är att studera hur en stor industri i Bangladesh påverkar invånarna i kringliggande samhällen. Med största sannolikhet kommer resan att vara superintressant, både för oss och för er, kära läsare. Därför har vi har beslutat att dela med oss av diverse anekdoter under resans gång, försök att hålla till godo! Läs mer på Andreas och Eriks blogg.

 

Ethel Bergman Carter – Indien
Fakulteten för kultur & samhälle , globala politiska studier 

Ethel Bergman CarterJag heter Ethel Bergman Carter och befinner mig just nu i Udaipur i nordvästra Indien för att göra en minor field study. Tanken är att min uppsats ska handla om ett Fair trade-kooperativ som är kopplat till organisationen Seva Mandir där jag också gör praktik under min tid i Indien. Jag kommer lägga upp bilder när internet och eltillgången tillåter och ska försöka berätta om vad jag får uppleva under min tid i Indien!
Läs mer om Ethels resa här!

 

Josefin Carlsson och Simone Gustafsson – Kambodja
Fakulteten för hälsa & samhälle, socialt arbete 

Josefin och Simone.jpegJosefin är en till höres Skövdebo men trivs så bra i Skåne att hon aldrig kommer att återvända. Simone kommer från västkustens Falkenberg och har plågats på Ge-Kås i flera år innan hon hamnade i Malmö. Josefin är en harmonisk tösabit som tycker om att handla ekologiskt och mysa framför en film med en påse naturgodis. Simone är en rolig prick som skrattar för mycket, äter för mycket och tycker om rökelser och ljuslyktor. Konstigt nog fann de varandra första dagen på socionomprogrammet och har tack vare Broder Daniel hängt ihop sen dess.

Nåväl! Vi ska åka till Kambodja för att skriva vårt examensarbete. Vi båda vill i vår framtida yrkeskarriär arbeta med barn och unga som fallit offer för sexbrott. Vi skrev, tillsammans med fantastiska Amanda Adler, en B-uppsats om barnprostitution i Sverige. Detta gjorde att vårt intresse växte fram över hur detta problem breder ut sig globalt. Vi har därmed valt att fokusera på kommersiellt sexuellt utnyttjande av barn i Kambodja. Vi ska utgå från Phnom Penh där våra kontakter finns. Dessutom ska vi besöka både Siem Reap och Sihanoukville där barnsexturism och prostitution sker med öppen ridå. Vi ska samla in material genom intervjuer med arbetare i NGO:s och kommer förhoppningsvis att kunna observera deras arbete och även praktisera i organisationerna.
Läs Josefin och Simones blogg här!

 

Malin Petersson och Caroline Bäckström – Indien
Fakulteten för lärande & samhälle (LS)

Malin och CarolineMalin och Caroline här! Vi pluggar till lärare på Malmö högskola och om endast ett halvår är vi nyutexaminerade lärare i matematik och lärande. Malin flyttade från de småländska skogarna till Malmö för att förkovra sig och satsa på framtiden medan Caroline är en inbiten skåning, bortsett från dialekten, som valde att bli klokare på hemmaplan. Carro spenderar mycket av sin fria tid i innebandymålet medan Malin föredrar korta visiter till Stockholm. På småtimmarna slår vi gärna klackarna i taket till schlager och jobbade som volontärer för Eurovision i Malmö. Nu bär dock våra fötter och målinriktade studier oss till andra breddgrader – Indien!

I Indien ska vi göra vårt examensarbete, vilket innebär att vi ska studera hur matematikundervisningen bedrivs på en skola i sydvästra Indien. Vi vill ta reda på hur de har arbetat fram ett hållbart arbetssätt som fokuserar på en konkret och laborativ matematikundersvisning och vilka för- respektive nackdelar de ser med detta arbetssätt. Dessutom tycker vi det ska bli väldigt intressant hur de lyckats med detta trots väldigt knappa resurser. I slutet av oktober, då vi är hemma igen, hoppas vi ha ett arbete i världsklass! För stunden känns det som att vi ska skriva en hel avhandling och inte futtiga 40 sidor, men detta faller troligtvis på plats när vi väl är på plats.
Följ Malin och Carolines resa här!

 

Sara Hedenskog och Annie Knutsson – Sri Lanka
Fakulteten för kultur och samhälle – institutionen Urbana studier(KS-US)
Annie och Sara heter vi och läser Stadsbyggnad, stadsutveckling och planering. Vi har precis påbörjat vår sjätte och sista termin på programmet och när vi fick reda på att man kunde söka stipendium via Sida för att skriva C-uppsatsen utomlands tvekade vi inte en sekund.
Vi kommer att spendera två månader i Colombo, lokaliserat på den västra delen av Sri Lanka. Studien vi vill genomföra handlar om hur den lankesiska regeringen och involverade planeringsorgan planerar för publika platser, så kallade public spaces, i nybyggda områden. Dessa områden är konstruerade för att ge bättre boendemöjligheter för invånare med låg inkomst, samt ett alternativ för att inte bosätta sig i så kallade shanties eller slumområden.
Utöver studien så hoppas vi kunna avnjuta den kryddstarka maten och ta en tur runt ön för att se olika platser och dess karaktär.
Följ Sara och Annies resa här!

Åsa Hellström – Indien
Fakulteten för lärande och samhälle (LS)

Mitt namn är Åsa Hellström och jag läser magisterkurs på Malmö högskola inom utbildningsvetenskap med inriktning mot fackdidaktiskt naturvetenskap. Under våren 2012 kommer jag att vara i Indien, närmare bestämt kring Bangalore under 9 veckor pga det MFS-stipendium jag sökt och erhållt.
Under min tid i Indien kommer jag att se på vilka faktorer som påverkar lärarna i deras undervisning i naturvetenskap med hänvisning till elevernas möjlighet till påverkan i samhället. Jag kommer att försöka delta i undervisningen i de naturvetenskapliga ämnena i skolan och sedan intervjua lärare. Vanligtvis finns jag annars på miljöförvaltningen i Malmö där jag arbetar sen 10 år tillbaka, med miljöfrågor och lärande i olika projekt och i Djupadal där jag bor med familjen.
Följ Åsas äventyr här!

Kerstin Jurlander – Indien
Fakulteten för lärande och samhälle (LS)
Jag läser till högstadie-och gymnasielärare i religionskunskap och svenska. Jag är också väldigt intresserad av utvecklingsfrågor och tog därför studieuppehåll förra året för att läsa en folkhögskolekurs där det ingick fem månaders praktik på en organisation för ekologisk landsbygdsutveckling i Tamil Nadu, Indien. Jag kommer nu åka tillbaka till samma organisation för att skriva examensarbete. Under min praktik var jag involverad i ett projekt med grupper för tonårstjejer där jag bland annat hade undervisning om reproduktiv hälsa och särskilt om menstruation. Jag vill undersöka hur de attityder och sedvänjor som finns i Indien rörande menstruation påverkar tjejernas självbild och hur de ser på sina kroppar. Jag ska även undersöka om utbildningen och aktiviteterna i tjejgrupperna har ändrat tjejernas vanor och syn på menstruation. Jag hoppas på att få en djupare förståelse och kunskap om hur tjejerna själva ser på de här frågorna, och jag ser fram emot att snart vara tillbaka på den sydindiska landsbygden!
Följ Kerstins äventyr här!

Anders Strand – Sri Lanka
Fakulteten för kultur och samhälle – institutionen Urbana studier (KS-US)
Jag heter Anders Strand och är 41år. Bor i Ystad med min fru Annaka rin och vår son Sid som är 9 månader. Jag går Byggdesignprogrammet på Malmö högskola. Till hösten har jag tänkt kombinera mitt examensarbete med att göra en mfs på Sri Lanka. Studien ska handla om Urban Rainwater Harvesting. Jag tycker det är intressant och inspirerande att hitta framtida möjligheter att använda min utbildning på ett sätt som kan hjälpa människor i utvecklingsländer, t.ex. genom olika vattenprojekt, miljöhantering, energianvändning  och återuppbyggnad efter katastrofer m.m. Detta ger en större mening, samtidigt som jag tycker det är spännande och lärorikt att komma ut i världen.

Försöker också hitta ett sätt att i framtiden kunna kombinera mitt yrke med familjen och våra gemensamma mål, visioner och värderingar. Tillsammans har vi nyligen startat ett importföretag enligt vår egen Fairtrade-variant, där vi stödjer hantverkare i utvecklingsländer genom att skapa personliga relationer på plats och på så vis ge dem rättvis ersättning utan mellanhänder, samt verka för att deras produkter når köpare i Sverige. Då min fru jobbat mycket med design och mode och jag utbildar mig i byggbranschen kan vi hitta ett samarbete där man utvecklar produkter tillsammans med hantverkarna för en marknad i Sverige. Jag tänker också utveckla förmågan att göra designförslag och ritningar till kunder här hemma där jag använder inredningsdetaljer från dessa länder. Vi stödjer dem att själva kunna försörja sig och att oberoende påverka sin situation.

För närvarande har vi bara jobbat i Marocko. Där har vi upprättat kontakter med ett hem som hjälper unga flickor som av olika anledningar tvingats bli prostituerade. De behöver utbildning och stöd för att kunna förändra sin situation. Vi stödjer dessa flickor genom att engagera utbildare och inspirerande förebilder. Vi samlar också in vinterkläder här hemma i Sverige som vi tar med oss ner och skänker till Berberna som bor i Atlasbergen. Där är det kallt på vintern och behovet är stort hos de fattiga som lever under väldigt enkla förhållanden. Vi försöker jobba med denna typ av direkta hjälpinsatser från människa till människa som inte alltid behöver vara så komplicerad.

Min familj kommer att följa med till Sri Lanka för att undersöka om vi kan utveckla ett samarbete där med. Läs Anders blogg här!

Åsa Svensson och Sofie Larsson – Vietnam
Fakulteten för kultur och samhälle – institutionen Urbana studier (KS-US)
Vi är två studenter som studerar sjätte och sista terminen på programmet stadsbyggnad, stadsutveckling och planering vid Malmö högskola. Vi kommer att befinna oss i Hanoi, Vietnam under mars till maj för att utföra en fältstudie i Hanois gamla kvarter.  Det finns en problematik i stadsdelen i och med att området är mycket tätbebyggt med en hög densitet av människor och är även i behov av restaurering. Byggnaderna i området har ett stort kulturvärde och markpriserna i området är bland de högsta i landet. Regeringen planerar att glesa ut området och omlokalisera många invånare i de gamla kvarteret till stadens periferi. Vi ser fram emot att spendera nio veckor i Hanoi och att få vara en del av människors vardagsliv och kultur. Vår fältstudie kommer att utföras genom inventering och kvalitativa intervjuer med lokalbefolkning och tjänstemän för att få en bild av hur situationen för de boende i stadsdelen ser ut. Följ Åsa och Sofies äventyr här!

Bobby Svitzer – Georgien
Fakulteten för kultur och samhälle -institutionen Globala politiska studier(KS-GPS)
Jag heter Bobby Svitzer och är student vid IMER. Jag åker till Georgien för att samla info till min Mastersuppsats. Jag har tänkt att jag ska försöka lokalisera en icke erkänd minoritetsgrupp som kallas megreler. Förrutom akademiska studier så tycker jag det är kul att jonglera och gosa med mina katter, inte samtidigt dock. Bor med min flickvän i Helsingborg. Följ Bobbys resa här!

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *