Sydamerika

Nedan finner du de studenter som gör/gjort sina MFS i Sydamerika.

Sofie Stensman
Faculty of Health and Society, Department of Care Science

Sofie StensmanOlá, my name is Sofie and I am studying nursing. Me and my classmate Heloiza are going to Recife in the beautiful country Brazil where we will conduct interviews with nurses who work with patients that are co-infected with HIV and Tuberculosis. I have been to Brazil twice before and I really love this country and I knew that I wanted to apply to do a MFS there. I am very grateful to have received the scholarship because it allows me to expand my knowledge about good care and see it from another perspective. Follow my blog!

 

Malin Claesson och Rolanda Gadeikyté – Colombia
Fakulteten för hälsa och samhälle, Institutionen för socialt arbete

Hooola. Vi är Malin och Rolanda och studerar båda till socionomer på Malmö universitet. Vi kommer att göra vår MFS i salsans huvudstad Cali i Colombia och ska jämföra det sociala stöd som finns för “displaced children” i Cali jämfört med på landsbygden längs Stilla havs-kusten. Colombia är det land med flest internflyktingar i världen och vi båda arbetar här hemma med ungdomar som flytt, fast då från andra länder. Efter att Malin spenderade ett halvår under sin praktik i Cali växte intresset för landets historia och just “displaced children” allt mer. Vår undersökning kommer vara kvalitativ och baseras på semi-strukturerade intervjuer med olika socialarbetare och organisationer som på olika sätt arbetar med barnen. Vi kommer också göra minst en fältresa till en by längs Stilla havs-kusten för att få både ett stads- och landsbygdsperspektiv. Följ vår blogg här!

 

Alice Hansson – Argentina
Faculty of Culture and Society, Department of Global Political Studies

Hello! My name is Alice and I am a student at the Human Rights program. I will conduct a minor field study in Argentina gathering material for my bachelor thesis. I will investigate the feminist movement and its struggle for legal abortion in the country.  I will interview women active in the movement and their experiences of political power.

During my second year of my bachelor studies I went on an exchange to Argentina and I studied one year at the university of La Plata, outside of Buenos Aires. I was fascinated of the political movement in the country and their struggle and commitment. I decided to apply for the MFS-scholarship because I want to gain a deeper understanding of the political situation and peoples struggle for a equal society.

Abortion is illegal in Argentina but in 2018 a bill of legalization was brought up to the senate. It was voted down but the struggle and mobilization for the legalization had a huge support, calling for public health and claiming human rights. As a human rights student I find this situation very important and I hope that these weeks in Argentina will give me perspectives and knowledge of the women’s situation and their political struggle in the country. Follow my blog here!

 

Maria Silén och Magdalena Granlund
Fakulteten för lärande och samhälle

Hola bloggen! Vi heter Maria och Magdalena och är båda 27 år. Vi kommer från Gävle respektive Vänersborg och flyttade till Malmö för ca 4,5 år sedan för att börja plugga till lärare på Malmö högskola. Vi läser till gymnasielärare och har båda bild som förstaämne. Maria läser även till engelskalärare och Magdalena läser till historialärare. Vi är nu inne på den sista terminen på vår utbildning och har snart bara examensarbetet kvar. Tack vare MFS-stipendiet som vi fick ska åka till Chile och genomföra vår studie i Santiago, där vi kommer att undersöka om/hur gatukonstnärer använder väggarna i det offentliga rummet för att sprida politiska budskap, samt undersöka om/hur bildlärare kan använda just street art då de vill diskutera bilders kommunikativa sidor. Vi båda älskar att resa och ser fram emot att åka till Chile jättemycket (speciellt nu när Malmö är kallt och mörkt) och eftersom just Santiago är graffitins huvudstad är vi övertygade om att det kommer att bli en lyckad resa. Följ Maria och Magdalenas äventyr här!

 

Matilda Bolin och India Wajda – Colombia
Fakulteten för kultur och samhälle – US

12736458_10153244073140303_736803634_nHola! Vi är Matilda och India och läser Stadsbyggnad, Stadsutveckling och planering på Malmö Högskola. Vi ska åka till ”vårens stad” Medellin i Colombia och göra en fältstudie. Vi ska undersöka hur transportsystemet linbanan har bidragit till inkludering för stadens medborgare. Vi kommer att bedriva en kvalitativ undersökning och genom semistrukturerande intervjuer med planerare, arkitekter och studenter hoppas vi med vår uppsats kunna bidra till en ökad förståelse för linbanans effekt på integration.

Utöver skrivandet ska vi ha det roligt också! Vi ska testa paragliding, alla stadens olika maträtter, lära oss salsa, vandra och bli flyttande på spanska. Allt det här kommer vi att skriva om i vår blogg under vår två månaders vistelse där, Hasta luego! Följ Matildas och Indias resa här!

 

Frida Sjöstrand
Fakulteten för hälsa och samhälle – omvårdnad

Frida SjostrandJag heter Frida och läser till sjuksköterska på Malmö högskola. I april och maj kommer jag att vara i Patagonien i Argentina och skriva mitt examensarbete om sjuksköterskors erfarenheter av att ge vård till kvinnor som har gjort abort. Abort är olagligt i Argentina, med några få undantag, men sedan 2005 är sjukvården skyldig att ge eftervård. Trots rätten till vård är komplikationer efter abort den vanligaste orsaken till mödradödlighet och främst drabbar den restriktiva lagstiftningen kvinnor från utsatta socioekonomiska grupper. I Sverige har vi sedan 1975 fri abort till och med vecka 18, och till och med vecka 22 med socialstyrelsens godkännande, moderaterna röstade då emot lagförslaget. Tidigare fick kvinnor från Sverige åka utomlands för att göra abort, många åkte till Polen, ett land som idag förbjuder abort. Detta visar att vi inte kan ta rätten till abort för given och även idag finns det krafter i Sverige som vill begränsa kvinnors och transpersoners rätt att bestämma över sina egna kroppar. Vissa vill införa en samvetsklausul som ger barnmorskor och läkare rätt att vägra göra abort samtidigt motionerar SD och KD för att inskränka aborträtten. I Argentina kommer jag även att träffa aborträttsaktivister som på olika sätt arbetar för fri abort genom att bland annat praktiskt hjälpa kvinnor med information, stöd och i kontakten med sjukvården. Läs mer om Frida och hennes arbete här!

 

Jakob Hülphers och Max da Rocha
Fakulteten för lärande och samhälle – LS

Jakob och MaxJakob och Max studerar på sin sjätte termin på förskolläraraprogrammet och ska i Brasilien genomföra en etnografisk studie i brasilianska förskolors organisering av miljöer. Jakob har flera års erfarenhet av arbete inom förskolan samt ett stort engagemang som MFF supporter. Max har tidigare arbetat i Brasilien och är politiskt engagerad i kampen för miljö- och mänskliga rättigheter. Läs mer om Jakobs och Maxs resa här.

 

Matilda Renkvist
Fakulteten för kultur och samhälle, institutionen Globala politiska studier (KS-GPS)

Mitt namn är Matilda Renkvist Quisbert, en 25-årig Peace and Conflict-student som nu drar till Bolivia för att undersöka rasism och rasifiering vid landets universitet. Jag använder mig av en postkolonial förståelse av de hierarkier som råder i den bolivianska kontexten samt även i samhället globalt. Jag är personligen trött och förbannad på rasism och exotisering, varför jag riktat in mig på dessa teorier samt just Bolivia då man här gör uppror mot rådande maktrelationer genom en ny maktdistribuering. Jag hoppas på att lära mig massor om hur identiteter skapas utifrån rasifieringsprocesser samt hur motstånd kan göras mot rasism och diskriminering. Plus att jag ska hänga med min familj och äta salteñas hela dagarna. Följ Matilda på hennes resa här!

 

Theres Tjärnberg och Alexandra Palmquist
Fakulteten för kultur och samhälle, institutionen Urbana studier (KS-US) 

Från varsin kust möttes vi på den sydliga spetsen. Tess kom seglandes från Östersjön och Stockholms skärgård, medan Alex vuxit upp på västkusten. Med algblomning och räkor i bakhuvudet blev det naturligt för oss som miljövetarstudenter fokusera på vatten. Den underliggande rivaliteten mellan Sthlm och Gbg lyckades vi överkomma, och blev därför intresserade av hur andra konflikter kan lösas. Kommunikation var nyckelordet, och vårt samarbete kom att slipas under INU’s sommarkurs i Japan. Denna hade fokus på globalt miljöarbete, och gav oss ett internationellt perspektiv som tagit oss fram till en stundande MFS. Under våren drar vi till Bolivia och kommer ställa oss frågan, det här med rent vatten, hur svårt kan det vara egentligen? Vi tänker att vår resa kommer vara så sjukt spännande att andra också vill läsa om den, därför kommer vi blogga om äventyren framöver. Håll till godo!
Följ Theres och Alexandras äventyr här! 

Ett svar på ”Sydamerika”

  1. Hej Matilda. Har hört genom mamma att du lyckligt och väl
    har kommit fram.Vi har haft en fantastiskt fin påskhelg med mycket sol.
    Hoppas att allt är väl med dig och dina släktingar.
    Du kan väl skicka en kommentar.
    Puss och kram mormor

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *