Nordamerika

Nedan finner du studenter som gör sina MFS-studier i Nordamerika.

Julia Nosti Ekebratt
Fakulteten för Kultur och Samhälle – K3

Jag heter Julia och läser sista terminen på magisterprogrammet Communication for Development. Jag befinner mig just nu i Guatemala där jag undersöker hur svenskfinansierade utvecklingsprojekt använder sig av kommunikation inom projekten och huruvida den här kommunikationen påverkar resultaten. Det innebär att jag får en liten inblick i det svenska bilaterala utvecklingsarbetet, från topp till botten – från ambassaden och till de människor som påverkas av det här arbetet.  Det är inte första gången jag är i Guatemala, jag gjorde även min praktik på svenska ambassaden här förra terminen och det var då jag kom fram till vad jag ville skriva om och att det skulle vara en bra idé att ansöka om ett MFS-stipendium. Följ Julias resa i Guatemala här!

Felicia Folkeryd och Hanna Bengtsson 
Fakulteten för Kultur och Samhälle -US

Hola. Hanna och Felicia heter vi och är miljövetarstudenter på Malmö Högskola. Vi anlände till Costa Rica den 26 februari, klockan 21:00 lokal tid, för att vara exakt. Syftet med vår 10 veckors vistelse i Costa Rica är att skriva vårt examensarbete om ekoturism. Ekoturism definieras enligt The International Ecotourism Society som “ansvarsfullt resande som bidrar till skyddet av naturmiljöer och till lokalbefolkningens välbefinnande”. Costa Rica har sedan 90-talet varit pionjärer inom hållbar turism. Fräckt tycker vi!! Genom intervjuer ska vi studera turisten som väljer att resa hållbart. Vad är turistens värderingar? Intentioner? Och agerar de enligt sina (förhoppningsvis) hållbara värderingar väl på plats i Santa Teresa. Något som speciellt har hållit oss vakna om nätterna sedan vi skrev vår stipendieansökan till MFS är om det verkligen är möjligt för ett land vars inkomst är centrerad kring turism att utvecklas hållbart? 

Vårt intryck av Santa Teresa har hittills inte gjort oss besvikna. Vi mår som aldrig förr och är förälskade i lokalbefolkningens bemötande, naturen och alla dess djur, surfkulturen och den oändliga tillgången på frukt, gott kaffe och ceviche. Bloggen hittar du här!

Sandra Davidsson
Fakulteten för Kultur och Samhälle – GPS

Sandra Davidsson heter jag och jag ska göra min MFS i Nicaragua, Centralamerika. Jag är student på Human rigths och kommer även att ta min bachelor i det, även om jag inte har gått programmet. Byggde ihop ett litet eget med inslag av miljövetenskap, latinamerikakunskap, spanska med mera en tillslut blir det en examen i Human Rights!

Att åka just till Nicaragua blir inget nytt för mig  då jag har bott där i till och från sedan augusti 2014 och studerat med kulturstudier. Men att göra en fältstudie är något helt nytt och jag kommer att dela med mig om med och motgångar här på bloggen. Min studie handlar om rätten till reproduktiv hälsa och om det existerar en diskussion om det bland kvinnor i rurala fattiga områden i Nicaragua. Nicaragua är centralamerikas fattigaste land där 26% av befolkning lever under fattigdomsgränsen i rurala områden och tillgången till sjukvård i Jiquillio, det område där jag ska vara, är väldigt begränsad. Så min undersökning kommer att handla om  kvinnor och hur de hanterar och diskuterar rätten till reproduktiv hälsa.

Jiquillio är ett ruralt område utan portabelt vatten, sjukhus, polis, det är 1,5 tim med buss till närmaste stad och som ni säkert förstår begränsad tillgång till internet. Men jag ska uppdatera så ofta jag kan så läs på och kommentera iväg om ni har några undringar eller tips!

Följ Sandras resa här!

Simon Johansson
Fakulteten för kultur och samhälle (KS-GPS)

SimonMitt namn är Simon Johansson och jag är en 22-årig freds- och konfliktvetenskap student vid Malmö Högskola.
Jag ska ta mig till Chiapas i Mexiko där jag ska göra en etnografisk studie hos Zapatisterna, dvs den mexikanska ursprungsbefolkningen på landsbygden som organiserat sig och gjort uppror mot den Mexikanska staten på grund av den oerhörda ojämlikhet som existerar. Framförallt är jag intresserad av deras självorganiserade skolor, att se hur de fungerar och vad de innebär för ursprungsbefolkningen i samhället samt för utsikterna till en hållbar fred.
Zapatisterna har länge intresserat mig och det kommer att bli oerhört spännande och lärorikt att spendera två månader i en miljö som ju skiljer sig så mycket från Sverige!
Förhoppningsvis kommer jag inte bara hem med en ryggsäck full utav turistig krimskrams utan också massor utav nya erfarenheter och kunskaper.
Tjingeling!
Läs mer om Simons resa i Mexiko här.

Sara Lövstedt
Fakulteten för Hälsa och Samhälle – Kriminologi
Sara LövstedtMitt namn är Sara Lövstedt. Jag studerar sista året på masterprogrammet i Kriminologi och ska nu dra till Costa Rica för att undersöka barn sex trafficking eller Commercial Sexual Exploitation of Children (CSEC) som det också kan kallas.
Jag kommer att inrikta mig på samarbetet mellan staten och den enda organisationen som endast inriktar sig endast på barn som blivit utsatta för CSEC.
Organisationen jag kommer att arbeta med heter Salvando Carazones (översatt till ”Saving hearts” på engelska).
Anledningen till mitt val av ämne grundar sig att jag länge har haft ett intresse i olika traffickingfrågor. Jag har tidigare studerat en del om människohandel för sexuella ändamål och kvinnors viktimisering, men tänkte nu titta närmre på barnsexhandeln.
Valet av land beror på att Costa Rica har ett av de värsta problemen med sexturism och barntrafficking i Latinamerika. Detta är ibland inte något som alla tänker på och därför tycker jag att det är att extra viktigt att belysa.
Jag ser fram emot att lära mig massor och än en gång få uppleva vackra Costa Rica.
Läs mer om Sara i Costa Rica

Elin Williams och Marcus Ulvsand
Fakulteten för kultur och samhälle (K3)
Elin Williams och Marcus UlvsandHej! Vi heter Elin Williams & Marcus Ulvsand och vi pluggar just nu sista terminen på Medie & Kommunikationsvetenskapsprogrammet. Under våren ska vi genomföra en Minor Field Study i Havanna, Kuba. Vi vill studera internetanvändning ur ett klassperspektiv, och ska göra intervjuer med ungdomar i Havanna för att få deras perspektiv på den begränsade tillgången till Internet på Kuba.
Här kan du läsa mer om Elin och Marcus arbete på Kuba

Sofia Forsberg och Emilie Bratten Hill
Fakulteten för hälsa och samhälle (HS-Socialt arbete)

Sofia Forsberg och Emilie Bratten HillHej! Vi heter Sofia Forsberg och Emelie Bratten Hill. Vi läser näst sista terminen på socionomprogrammet på Malmö högskola.
Vi ska åka till Havanna, Kuba, för att skriva en uppsats om preventivt arbete med hiv. Vi ska vara i Havanna i lite mer än 8 veckor och intervjua professionella som arbetar preventivt med hiv.
Läs mer om Sofias och Emilies arbete här.

Paulina Gallardo
Fakulteten för kultur och samhälle, institutionen Globala politiska studier (KS-GPS)

Paulina bild

Im a student of Peace and Conflict studies, i have previously studied Film Production in México and i have the great opportunity to live in many countries.

I’m originally from Chile and i have been living in Sweden about 5 years. Now that Im almost done with my studies of Peace my principal goal is to mix the two disciplines i have learned before  (Film and Peace Studies) and make a final product though documentary films.

I have got the opportunity to do my MFS in México where i have the plan to do also a documentary film about my thesis. I would like to share knowledge with people who is moving around with the same interest than me and those who has a strong social compromise. Read Paulinas blog here!

M. Ek – Nicaragua
Fakulteten för kultur och samhälle, institutionen Urbana studier (KS-US)

Jag studerar Miljövetarprogrammet vid Malmö högskola. I vår ska jag åka iväg till Nicaragua för att samla ihop material till min C-uppsats. Under min vistelse önskar jag ta reda på vilka hinder och möjligheter det finns med implementeringen av miljöpolicys i utvecklingsarbete och fattigdomsbekämpning i Nicaragua. Detta kommer att undersökas utifrån ekonomiskt, ekologiskt och socialt perspektiv.  Till min hjälp har jag Kooperation utan gränser och deras samarbetskooperativ runt om i Nicaragua. Jag hoppas på en väldigt berikande resa som ska hjälpa mig förstå mer av allt jag inte förstår och kan kasta omkull allt jag redan förstått. Läs bloggen här!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *