Smått kaos i Kenya

Hela veckan har det öst ner och vi har bara kunnat titta på. Ingen stor fara med oss då vi bor i ett välbyggt hus men värre för en hel del andra som inte har det lika bra. Under tre dagar kom så stora mängder vatten att det blev stora översvämningar i flera delar av staden. I Huruma, ett av det slumområden där vi veckan innan utförde intervjuer i, kollapsade ett sexvåningshus där 150 familjer bodde varav 21 personer miste sina liv. Helt plötsligt känns denna katastrof så nära.

Gladare dagar i Huruma
Gladare dagar i Huruma

En av de regniga dagarna tog vi oss utanför huset på bok-jakt! Vi hamnade först på ett litet bibliotek inne i stan och frågade efter medicinsk litteratur och den stackars mannen tittade på oss och tog sen väldigt sakta fram de enda böckerna han hade om ämnet, de var gamla och väldigt slitna och dessutom hade han bara två stycken, och de var nog egentligen menat för blivande läkare! Så in i taxin igen för att testa vår lycka på universitet. University of Nairobi har varit stängt sedan en månad tillbaka på grund av protester, men delar av det var öppet och vi lyckades komma in i deras bibliotek on campus. Ett fint, gigantisk bibliotek men med väldigt få böcker. Hylla efter hylla stod tomma! Dessutom var litteraturen inte den mest uppdaterade men det var otroligt intressant att gå omkring där och titta! Till slut fann vi i alla fall litteratur i deras book-shop som verkar lovande!

Lagom till majbrasan tände President Kenyatta eld på 105 ton elefantbetar och 1.35 ton noshörningshorn. Totalt 11 stycken vackert staplade högar av betar och horn hade samlats in mestadels från Kenya men även från andra länder. Trots ösregn var det många inbjudna, även internationella kändis-gäster tog sig dit. Syftet med denna eld är att visa vart Kenya står i den illegala jakten på Afrikas elefanter. Den stora efterfrågan på betar och horn i Asien har lett till att både elefanterna och noshörningarna hotas försvinna från Afrika på bara något årtionde.

Lånat bild från en kompis på plats
Lånad bild från en kompis på plats

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *