Firminopolis del 2

Oi Firminopolis!!
Ursprungligen skulle vi ha stannat i Firre från måndag-fredag, men planerna ändrades och vår vistelse blev istället bara tisdag-torsdag! Fast det kändes ok ändå, mest för att man snabbt kom in i rutinerna i Firre, höll på att av värmeslag i de 40 graderna som bjöds på och att vi började sakna Goiania och vår självständighet lite hehe!! 🙂 Men tiden vi var här var riktigt kul och helt klart intressant/spännande/roligt!!!
Så vår morgon började vid 6.20 och frukosten serverades vid 6.30. Den enda måltiden (och även viktigaste..) som Firre inte riktigt var så fly med var frukosten – som utgjordes av vita frallor, smör, sockerbullar kaffe blandat med socker eller te blandat med socker….. Thats it!! Något som gjorde att vi drog och panikhandlade lite yoghurt i butiken mitt över gatan!
Där efter var det dags att åka i hippie-vanen igen till klinikerna!! 🙂
– Utsikten från vanen! Goiania och områdena runt omkring har ett ökenklimat, och just vid den här tiden på året är det som allra torrast med en hel del bränder hela tiden! Och visst får man lite savann-känsla med den här miljön! –
Då var vi tillbaka igen!! Bara att vi den här gången fick agera som assistenter hela dagen! 🙂Med mattantmössan på, skyddskläder och med balla träningsbrallor så rockade vi assistentrollen där Leandro och Amanda turades om och hade varannan patient och där även jag och Sandy bytte om vartannan!
– Sicket teamwork! – 
Sen fick vi uppleva något som tydligen var rätt vanligt här ute hahah.. Strömmen gick! Tydligen hade en ytterligare brand precis i närheten av kliniken fått elen att slås ut i hela området hahah! Något som inte var så passande då vi satt med en patient mitt under behandling och där det behövdes ström för att slutföra behandligen!! Här fick vi verkligen uppleva det som är en standard i Brasilien – jobba efter förhållandena och anpassa sig efter diverse problem som dyker upp längs med vägen, ex att elen försvinner, att det inte finns material nog eller andra former av komplikationer!! Tur nog gick det att applicera ett tillfälligt material och patienten kunde gå hem och fick en ny tid för att komma tillbaka och slutföra behandligen ordentligt!
Som sagt, tur att all vård och alla besök är helt gratis här!!
 – Sao Luise! –
Men i och med elavbrottet fanns det inte mycket mer vi kunde göra på kliniken, vilket gjorde att vi och Leandro och Amanda istället drog in till grannbyn Sao Luise och åt Acai och svalka av oss lite i skuggan!! Man kan verkligen aldrig tröttna på denna fantastiska “maträtt”!! 🙂
.. Varpå vi drog tillbaka till campus och kompletterade matkoman med ännu mer fantasiskt mat!! Livet är inte helt dumt ibland!
– Grönsakbuffe direkt från grönsakslandet!! – 
 – Matsalen! –
På eftermiddagen chansade vi på att strömmen skulle vara tillbaka och åkte tillbaka till kliniken igen! Och voila!!
 – Sandy och Leandro! –
– Vad gör man inte för en bra bild!? –
Sen kom sista dagen här i Firre och självklart skulle det tas över 1000 bilder för att dokumentera detta!! Något vi har upptäckt här är att brasilianare ÄLSKAR att ta gruppfoton hahah!!
Det kändes först så himla konstigt att vi skulle vara med på deras bilder när det faktiskt är dom som har bott ihop i en månad och vi som bara kom glidande in de sista 3 dagarna hahah, men åter igen var folk så himla gulliga och varma och sa “nooo, you’re one of us now, ofc you should be a part in our pictures!! :)”! Har vi sagt att folk är så himla fina här? 🙂
Så himla fina och ett så grymt gäng!! <3 Trots att det fanns en hel del språkbarriärer där endast  3-4 av alla 20 studenter kunde prata hygglig engelska så ville alla försöka kommunicera, de som kunde engelska fick agera tolkar och det blev en hel del jämförelser mellan vardagen i Sverige och vardagen Brasilien!! Extremt nyfikna, öppna och ville snacka så himla mycket med oss! En stor puss till samtliga!
 – Och till sist en collagebild som Leandro skickade!! –
Dåså, det var det äventyret i Firre!! Och det enda vi kunde tänka på var varför vi inte har detta i Sverige!?! Så himla kul upplägg samtidigt som studenterna verkligen får pröva på att flyga solo och få en grym förberedelse inför att komma ut på arbetsmarknaden på riktigt! Men men, riktigt kul att få uppleva detta! Och så har man fått va på läger en sista gång hahah!! 🙂 Inte helt fel det!Tchao!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *