CERFIS & CGDB

Boa noite amigos!
Nu kan vi räkna på bara en hand hur många dagar vi har kvar och det känns sjukt vemodigt. Men nog om vårt separationsångest från Brasilien till något annat smått och gott vi har hunnit med under vistelsen!
Till Cecilias lycka (som tycker att ortodonti är sjukt intressant) så fick vi besöka ett sjukhus som heter CERFIS! CERFIS har flera olika avdelningar och några av dom som vi fick besöka var bland annat mödravård och ortodonti. Vår lärare Liselott som precis anlänt från Malmö var också med oss på detta besöket, något som var väldigt bra då hon nämligen är specialist inom ortodonti och kunde förklara flera olika begrepp och behandlingar för oss som vi aldrig läst eller hört om tidigare! För alla er utanför tandläkarvärlden så innebär ortodonti tandreglering!
På mottagningen behandlar de främst läpp-käk-gomspalt fall, något som är mycket mer förekommande i Brasilien än vad det är i Sverige där ungefär 1 på 100 000 drabbas av LKG. Med tanke på att Brasilien har en befolkningsmängd på 190 miljoner blir det en hel del fall och med tanke på att det endast finns 3(!) statliga specialistkliniker i hela Brasilien leder detta till att CERFIS även får motta patienter utanför delstaten Goias! Exempelvis förekommer det patienter från norra delar av landet som får resa långa vägar för att komma till CERFIS. Just att det bara finns tre kliniker är ett stort problem i sig då behandlingarna ofta är tidskrävande och kräver fler än ett behandlingstillfälle, något som gör att många av patienterna har inte råd att ta sig till kliniken! Tydligen var det vanligt att familjerna reser hela dagen för att ta sig till kliniken där det sedan är en lång väntetid och där de får vänta flera timmar i väntrummet! Så minst sagt omständigt, vilket tyvärr gör att flera hoppar över att behandlas helt och hållet!
Här står vi utanför kliniken och poserar. Från vänster; Larissa, Flavia, Liselott, Cecilia, Sandy och Carolina
Flavia som är en av de anställda på kliniken samt även lärare på tandvårdshögskolan gav oss en genomgång och presenterade olika patientfall innan hon tog oss runt och gav oss en rundtur på mottagningen. Det var så himla kul och väldigt trevligt att se hur lyckade resultaten blev för alla patienter!! Och vilka enorma skillnader när vi såg före och efter bilder – vissa patienter fick ett helt nytt utseende! Under vår rundtur fick vi se mängder med fina bebisar med läpp-käk-gomspalt samt patienter som skulle få sin tandställning fixad. Annorlunda här jämfört med hur det är i Sverige är att man kunde se patienter som började få en omfattande ortodontibehandlingar i betydligt högre ålder, från ca 20-års åldern och upp i t.o.m. 60-år!!
Här är receptionen där patienterna registerar sig
Presentation av Flavia om verksamheten och patientfall
Lite före- och efterbilder, extremt stora förändringar kul nog! 
Rundtur på kliniken
Under en ortodontisk behandling
Det mest intressanta med CERFIS var att en av de anställda som jobbade där var en plastikkirurgi som jobbade där VOLONTÄRT! Häftigt nog är det samma kirurg som var med och startade hela CERFIS verksamheten!! Det är väldigt imponerande från hans sida att han jobbar volontärt, men samtidigt kan man tycka att det är väldigt synd att pengarna inte räcker till från staten för att ombersörja personalen. Här i brasilien har vi sett en helt annat typ av genuin hjälpsamhet där vi mött flera tandäkare som berättat att de jobbar volontärt för att hjälpa människor i samhället! Det är en stor brist på pengar och inte all vård får rätt finansiering, men tyvärr påverkar inte det efterfrågan av behovet av vård – något som får flera inom vårdyrkena att ställa upp och jobba volontärt!! Under hela vår vistelse och våra besök på offentliga sjukvårdsverksamheter har landets ekonomi och dess resursfördelning alltid gjort sig påmind på ett eller annat sätt!
Här står läkaren som var med och grundade verksamheten och jobbar ännu idag volontärt på CERFIS
Efter ortodontiavdelningen fick vi besöka mödravården – vilket alltid är så himla kul! För då får man se så himla många söta bebisar haha! Under rundturen passerade vi bland annat en kvinna som höll sitt spädbarn i en s k  kängurusjal omlindad runt sig och där hennes barn var precis 6 månader gammal…kan ni gissa hur liiiiiiten den var!? Kängurusjalen var väldigt populär här i Brasilien för att hjälpa för tidigt födda barn till sin utveckling och att alltid vara nära sin mamma och få den tryggheten!!
En överraskning mitt i allt var till vår stora förvåning att personalledningen hade kallat dit pressen, och voila! Famous over one night haha! Eller i alla fall i Goiania! 😉 Det var från någon lokaltidning som kom dit och intervjuade och fotograferade oss. Väldigt smickrande att de tycker att det var så kul att ha ett gäng svenskor på deras klinik – något som tydligen uppskattades haha!
YES! Haha fabulous!
Under samma vecka så fick vi även möjligheten att hänga med Allisson, en forskarstudent på tandvårdshögskolan, inne på en avdelning på skolan som hette CGDB – Centro Goiano de Doencas da Boca. Hit remitteras patienterna med potentiella maligna lesioner i munhålan, dvs lesioner som kan utvecklas till cancer, från olika units runt om i Goiania! Inne på avdelningen gör Allisson utredningar på patienterna genom att ställa hälsofrågor, göra en klinisk undersökning och eventuellt biopsier vid misstänkta fynd. Besöket inne på CGDB påminde faktiskt väldigt mycket om det vi fick se inne på sjukhuset för oral cancer. Enda skillnaden vi kunde se var att man hade digital journalföring på skolan istället för att hålla all dokumentation i pappersjournaler!
Här är en av arbetsplatserna inne på CGDB
En tandläkarstudent som utför en klinisk undersökning, under Allissons handledning
Allisson, the man himself! Väldigt trevlig pöjk som är en PhD -student! Dessutom forskar han om laserutrustningar som används för att behandla oral cancer
Så vad har vi blivit efter dessa besök? Klokare? Till Cillas förtjusning så blev besöket på CERFIS en bekräftelse på att hennes intresse för ortodonti fortfarande var desamma- om inte mer haha! Men såklart det viktigaste – vi är “berömda” i Goiania. En stor check i bucket-list alltså haha!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.