Firminopolis

Hej o hå!!
Nu händer det på riktigt, dagen vi aldrig trodde skulle komma…. Idag inleder vi vår ALLRA sista vecka här i Goiania!! 🙁 Haha hjälp.. Det känns så surrealistiskt att vi faktiskt ska åka hem snart.. Speciellt är det så himla svårt att föreställa sig hur det faktiskt kommer att va att komma hem till sitt egna rum/lägenhet och att komma in i vardagen igen?! Jag tror att om man är iväg en 2 månader eller mer så blir den nya platsen verkligen ens nya verklighet och livet hemma blir något som bara finns sjukt distansierat!!
Men visst ska det bli skönt att få komma hem till kalla Sverige igen där man kan gå ut och springa på andra tider än 7 på morgonen och behöver inte tajma att dra till matbutiken vid tidpunkter där man inte kommer att dö av värmeslag på vägen! 🙂 Men som sagt, vi ska boozta acai, frukter, coccos yoghurt, sol och att hänga med studenterna in i det sista!!
Men nock om de, vi har andra roligare saker att berätta om – vi var ju nämligen utanför Goiania i några dagar nu i veckan, i inget mindre än FIRMINOPOLIS! 🙂 Det vi inte trodde att vi någonsin skulle få uppleva igen hände precis, nämligen att vi fick åka iväg på läger!! Eller mer precist, det vi kallar för “tandisläger”!
Egentligen skulle vi åka på måndagen men det blev förskjutet till tisdagen och läraren Cirici och Sarah kom och hämtade oss på skolan vid 8.30 där vi stod redo i shorts och packade ryggsäckar! Det tog inte så lång tid innan Cirici gick fram, gav oss en stor kram och började sen dra i våra shorts- “ni har väl andra byxor än det där, för ni kan ju inte gå NAKNA in på klinik!?”. Hahaha oj, tack? Det komiska här är kontrasten där vi i Sverige får våra klinikkläder på plats på klinikerna (något vi hade räknat med även här..) medan i Brasilien har man på sig vanliga kläder som helst ska vara helt vita och obligatoriskt heltäckande byxor – något som vi ABSOLUT INTE hade en endaste tanke på att ta med oss till Brasilien utan fyllde bara våra väskor med klänningar och shorts!
Räddaren i nöden var dock när vi kom på att vi båda faktiskt hade köpt extremt färgglada tränings-brallor på marknaden Feira de Lua haha! Så vi blev körda till vår lägenhet där vi fick springa upp och hämta våra byxor i regnbågens alla färger! Gissa om våra byxor stod ut senare mot resten av studenternas och lärarnas kritvita byxor? 😉
Så 1,5 timme bilfärd senare och vi styrde upp till det stora campuset i Firmenopolis!! För att kort förklara så är det här campuset ett sorts “läger” där både tandläkare-, medicin-, dietist- och sjuksköterskestudenter bor tillsammans i en månad och åker hippie-van ut till olika kliniker i både Firmenopolis och Sao Luise där de har sina patienter! 🙂 Det här lägret är en obligatorisk del i deras utbildningar där studenterna får komma till Firmenopolis under sista året på sin utbildning och får chansen att jobba självständigt som “riktiga” tandläkare, läkare etc, under övervakningen av en tutor. Dessutom är en viktig punkt i hela Brasilianska skolsystemet att försöka interagera studenter över olika professioner så att man inte blir allt för inskränkt i sin egen utbildning och inriktning utan lär sig att sammarbeta över professionerna för att uppnå så god hälsa som möjligt för patienterna!
– Framme! Här är innegården till campuset –
 – Bakgården till campus med tvättstuga –
 
Något som var lite häftigt var att ca 1/3 av hela campusområdet var en enda stor trädgård och grönsaksland där det odlades grönsaker, fruktträd m.m som användes till matlagningen! Och juste – det absolut bästa med hela denna vistelsen var helt klart att få serverad/lagad mat till både frukost, lunch och kvällsmat!! Klagar inte!! 🙂
– Fortsättningen på trädgården –
– Vår första måltid på campuset! En lasange som får 5 av 5 toast!! SÅ GOTT! – 
Enligt studenterna så är ett klassiskt scenario att man brukar gå upp ett par kg ute i Firminopolis – bara för att maten är så himla god!! Och vi fattade rätt snabbt vad dom pratade om, maten var verkligen one of the kind!!
– Så som studenten som är på väg in i vanen var den vanliga utstyrseln som all vårdpersonal har på sig! En stor skillnad från Sverige är också att studenterna måste tvätta sina kläder själva hemma.. och de flesta har bara kalltvätt! Hemma i kära Suécia får vi både klinikkläder på plats och får det tvättat i en 90 grader! Om vi känner oss bortskämda efter att ha sett detta! –
Efter maten blev det lite vila, jag och Sandy hade tid att packa upp våra grejer på vårt nya rum och säga HEJ till den största kackelacka vi någonsin sett här i Brasilien haha!! På riktigt. Den var stor.. Så stor att vi började undra om det ens var en kackelacka eller någon helt annan sort haha!! Så modiga som vi är kallade vi på några av studenterna som bekräftade att det var en gigantisk kackerlacka och där de därefter försökte döda den med en FLIPFLOP!? Såklart var detta inte så himla effektivt på en monster-kackelacka som istället började springa rundor inne på vårt rum innan studenterna lyckades!
Så efter lite drama blev det sen dags att åka iväg med hippie-vanen till den klinik som skulle bli vår att följa de kommande dagarna! 🙂
 – Här är vårt klinikrum in till höger! –
Och det första vi mötes av var den så himla söta tutorn!! 🙂 Åter igen kontrast vad gäller klinikutstyrseln – här använder man mattants-hårnät, skyddsförkläde med långa armar samt latexhandskar där änden dras upp över armen på skyddsförklädet för att inte blotta någon hud överhuvudtaget.. meeedan vi i Sverige går med håret i hästsvans, kliniktröjor som slutar ovanför armbågen och vinylhandskar för att undvika risken för allergi.
 – Arbetsbänken! Betydligt bättre och mer välorganiserad än någon av de unitarna vi har varit ute i tidigare! Dessutom hade klinikrummet AC! En stor tumme upp för det!! –
– Leandro och även Amanda var de två studenterna vi fick hänga med under vår vistelse och se hur de jobbade!! 🙂 –
Här har första patienten kallats in (godkända bilder!) och Leandro och Amandra får en sista konsultation innan de påbörjar behandligen av patienten!
– Och lite auskulterande på det! –
Sist men inte minst åkte vi hem till campuset igen och hade lite siesta innan studenterna drog igång bbq på kvällen som var så sanslöst gott!! Sen vart det till att gå och lägga sig med full matkoma för att försöka hinna få lite sömn, med en halvt effektiv fläkt i rummet, innan klockan skulle ringa 6.20 nästa dag!
Tchao!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.