Kontrasternas land

Hej igen,

Redan från dag ett har det varit tydligt att vi har kommit till kontrasternas land där skillnaden mellan extrem rikedom och fattigdom aldrig är långt borta. Precis som Kapstadens schizofrena väder kan växla från klarblå himmel till snålblåst och dimma på under minuten, växlar också stadsbilden mellan lyx och fattigdom i ett ögonkast. Ja, Kapstaden är verkligen en segregerad stad. Stadens västra sida präglas av flervåningsvillor med skyhöga murar och elstängsel. Människorna som bor här är överrepresenterande vita från medelklassen och uppåt. I Kapstadens östra delar ser stadsbilden annorlunda ut. Här trängs istället eftersatta hyreskåkar med kåkstäder och människorna som bor där tillhör Sydafrikas svarta eller asiatiska population. Arvet från apartheidsystemet, som föll för över tjugo år sedan, gör sig på ett nästan provocerande vis påmint hela tiden.

Vi åt lunch med en kille i veckan vars familj bodde i kåkstaden (dit de var hänvisade under apartheid). Att han nu snart är färdig med sin universitetsutbildning var något stort i hans föräldrars ögon och anledningen till att han ens kunde börja en högre utbildning ansåg han var ANC´s förtjänst. Under fyra kvällar den gångna veckan har vi också blivit inbjudna till våra grannar på middag. De har bjudit oss på traditionell Sydafrikansk mat och dryck (vin) och vi har fått tillfälle att samtala om stort och smått gällande Sydafrika som land. Kontrasterna är verkligen påtagliga även i det här sammanhanget då grannens klagosång över hur ANC’s sköter styret med höga skatter och korruptionsskandaler tydligt framgått. Det är kontraster och det är kontraster och sedan är det lite kontraster till.

Nästa vecka tar Sydafrika påskledigt vilket vi också kommer göra. Vår campervan är bokad och stormköket är frampackat. Det ska bli spännande att se sig om!FullSizeRender

IMG_0902

På återseende,

/Jonathan och Josefina

Ett svar på ”Kontrasternas land”

  1. Intressant läsning, jag kan relatera till det ni säger angående Sydafrika som “kontrasternas land” jag känner av det hela tiden, spåren från apartheidstyret märks av tydligt här också och skillnaderna mellan fattiga och rika är oundvikliga. Dock ett fascinerande land!

    Ha en skön påskledighet!

    Hälsningar

    Suzanne 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *