Muharram

Den här veckan i Udaipur har jag fått uppleva en religiös högtid som kallas Muharram, det är en muslimsk högtid som i Udaipur uppmärksammas genom att jättestrukturer byggda av stans alla moskéer bärs genom staden och sedan sänks ner i sjön i mitten av staden. Muharram, eller som det egentligen ska kallas, Ashura, är den tionde dagen i månaden Muharram och det man uppmärksammar (firar känns som fel ord) är att Hussein, Muhammeds sonson dog i ett slag då han var ute för att sprida Koranens budskap. Han fick aldrig någon ordentlig begravning och därför symboliserar tornen byggda av moskéerna en slags substitut för en ordentlig begravning (enligt min kollega Yasmin). Det var väldigt intressant att titta på paraden genom staden och massor av människor hade redan på morgonen ”paxat” bra platser och suttit och väntat hela dagen innan paraden.

I övrigt så flyter det mesta på, känns konstigt att redan ha varit i Indien i mer än 4 veckor. Nästa vecka blir det fältarbete, ska bli spännande!

20141104_195619[1]20141104_185138[1]

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *