Mänsklig värme och mänsklig ondska (Josse är bäst på att komma på titlar enligt henne själv)

Vi har nu träffat vår fantastiska kontaktperson, Ny Chandy. Vi har haft kontakt med honom i nästan ett år så det kändes väldigt speciellt att äntligen få träffa honom. Vi fick direkt intrycket av att han är en varm och godhjärtad person. Han har studerat juridik större delen av sitt liv och är grundare av organisationen Legal aid of Cambodia och har vid sidan av en advokatbyrå med tre anställda advokater. Han kom och hämtade oss vid hotellet och körde oss runt och visade oss de delar av Phnom Penh där de rika bor. De familjer med mycket pengar här äger i snitt 60 lägenheter var. Samtidigt lider större delen av befolkningen av fattigdom. Sånt snedvridet och orättvist samhälle! En positiv överraskning med vårt möte var att vi fick veta att han har många kontakter med olika NGOs här i stan som arbetar med barn som fallit offer för sexuell exploatering, både jurister som arbetar för att förstärka lagstöden för barnen men även socialarbetare som arbetar i direkt kontakt med barnen. Vi kommer därför få intervjuer med fler organisationer än vad vi hade hoppats. Imorgon bitti ska Chandy komma och hämta oss för att ta oss till sitt kontor. Det ska bli intressant att se mer konkret vad han arbetar med samt att få en intervju med honom. image

Chandy och två bleka sälar

Vi har även fått klartecken från APLE, den organisation vi velat fokusera på sedan start, att vi kommer kunna göra observationer och intervjuer med de som arbetar där. APLE är en NGO bestående av socialarbetare som arbetar med att sätta dit västerländska pedofiler i syfte att skydda barn från kommersiell sexuell exploatering. APLE bedriver sin verksamhet i Phnom Penh, Siem Reap och Sihanoukville och vi kommer att fokusera på verksamheten i Phnom Penh. APLE arbetar även med rehabilitering och stöd för de barn som utsatts för kommersiell sexuell exploatering och deras familjer. Tanken är att vi ska få vara med då de bedriver sitt arbete vilket ska bli otroligt spännande!

Ska vi snacka nöjen så kan vi meddela att vi har hängt med ett gäng amerikanska militärer. Igår drack vi bärs på en takterass med utsikt över halva Phnom Penh. Imorgon ska vi tillsammans med dem utforska vattenfestivalen som varar i tre dagar här i stan längs med floden och ute på Diamantön. Tydligen är det massa båtar som tävlar, varje provins i Kambodja har varsin båt så det lär va ett x antal hundra som tävlar. Det är även massa konserter, matstånd och marknader. Det lär vara drygt två miljoner människor som besöker Phnom Penh under festivalen så är det trångt på gatorna nu så får vi väl se hur här ser ut imorgon…

Igår besökte vi S-21 Tuol Sleng vilket var en fruktansvärd upplevelse. Imorgon efter vårt besök hos Chandy är vår plan att åka till Choeung Ek, ett av flera Killing Fields som under Pol Pots regim fanns i Kambodja. Hit fördes intellektuella, utlänningar, homosexuella, religiösa och andra som enligt regimen var ett hot för bonderepubliken för avrättning. De röda khmererna avrättade mellan 1,5 till 3 miljoner under 1975 – 1979 för att eliminera de som ansågs vara ett hot mot revolutionen om ett samhälle utan städer, klasser, kontakt med omvärlden, pengar eller avancerad teknik. Barn avrättades för att undvika att de skulle hämnas de röda khmererna i vuxen ålder. De avrättade barnen genom att hålla dem i anklarna och svinga dem mot ett träd tills skallen krossades. Annars kastade en soldat upp ett barn i luften medan en annan soldat skulle pricka han eller hon med ett skott. Vidrigt. Tydligen ska detta Killing Field vara en hemskare upplevelse än S-21 Tuol Sleng. Ondska i sin renaste form.

Xoxo

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *