Första veckan i Uganda!

Hej!

Vi är två sjuksköterskestudenter som just nu befinner oss i Uganda för att intervjua sjuksköterskor om deras erfarenheter vid vård vid livets slut. Vi bor i en liten by som heter Nkumba som ligger ca 20 km utanför huvudstaden Kampala. Dessa 20 km som tar 1,5 timme att åka på morgonen på grund av trafikstockningen. Första veckan här har varit full med en massa nya intryck! Uganda är ett vackert land, fullt med grön natur och vackra vyer. Människorna är mycket hjälpsamma, ser man lite vilsen ut är de snabbt där och vill visa en vägen samtidigt som dem respekterar en och inte är för påträngande. Vi bor som sagt i Nkumba som ligger närmst staden Entebbe. I Entebbe har vi haft kontakt med ett sjukhus som heter Entebbe General Hospital. Tyvärr är sjukhuset under ombyggnad vilket har försvårat våra möjligheter att göra intervjuer där. Som tur är har vi blivit välkomna att intervjua på ett större sjukhus inne i Kampala som heter St. Francis Hospital Nsambya.

i en taxi-minibuss till Kampala
I en taxi-minibuss till Kampala

De är regnsäsong här i Uganda nu, vilket faktiskt inte gör någonting. Regnar gör det mest om natten och det gör morgonen svalare för sen på eftermiddagen tittar solen fram och värmen likaså. Regn är lika med monsunregn, öser ner! Samtidigt som det har varit flera nätter med åskväder.


Bredvid Tuberkulos avdelningen har de precis byggt nya avdelningar för Entebbe Hospital där vi intervjuade sjuksköterskor

Förutom lite möten med Senior Principal Nurses på båda sjukhusen, några intervjuer på Entebbe Hospital har vi besökt Botanical Gardens i Entebbe, badat på Lake Victoria hotell, ätit osmaklig gatumat och blivit myggbitna. Mer av de sista lär de bli, vi är glada för vårt Malaria-profylax!

20140401_182505
Banan och papayaträd i vår trädgård

Vi bor hos en familj här med far Nelson, mamma Jennifer, sonen Daniel och hushållerskan Miriam. Fantastiskt att få bo med en familj och se hur de lever. Dem låter oss vara delaktiga i det mesta. Vi känner verkligen oss välkomna. Har en fin trädgård med både mango, papaya, bananer, guava och apelsiner växandes där. Nu här på söndagsmorgonen hör vi gospel ifrån kyrkan, det har precis slutat att regna och vi ser fram emot en ledig dag i förhoppningsvis solen.

vår gata
Vår gata i Nkumba

Varma hälsningar från Nkumba, Uganda!
/Louise och Josefine

 

2 svar på ”Första veckan i Uganda!”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *