Sexism, plugg och presidenter (från 21/2)

Jag vet inte hur många gånger jag har fått se Bwana Nyerere tala inför folkmassorna nu. Det finns en kanal som visar honom nästan varje kväll. Tanzanias fader, ”the man who brought freedom to our country”; Tanzanias första president. Visst måste jag medge att han var en god talare. Han kunde få publiken så tysta att man nästan skulle kunna höra en knappnål falla. Inga svårigheter hade han heller med att få dem skratta. Ju längre tid jag spenderat här, desto mer förstår jag hur viktig han var och kanske fortfarande är för Tanzania. Tänk på saken. Hur skulle Sverige sett ut om vi endast hade haft vår självständighet i en generation? Sverige har varit ”svenskt” så länge, men Tanzanias självständighet är yngre än min morfar. Kanske inte är så konstigt att varje hotell och varje kontor och varje skola jag varit på har en bild uppe av Nyerere, samt den nuvarande presidenten. Det verkar vara någon oskriven lag…

Plugget flyter på och jag blir bättre och bättre på att inte somna i värmen under mina studietimmar. Jag trivs bra i Mwenge, det känns som jag har bott här mycket längre än två veckor. Jag har redan lärt mig förmiddagsklockan:

Klockan 07.30 = WOFFWOFFWOFF!!!! (Grannhunden hälsar god morgon)

Klockan 08.30 = kyrkradio igång på hög volym

Klockan 09.30 = SAMAKI, SAMAKI, SAMAKI!! (Försäljaren som säljer fisk varje morgon)

 

Något som jag dock har lite svårt att förhålla mig till är en del av bemötandet jag får på gatan. Några av killarna här i min ålder tycker det är väldigt lustigt med den där mzungon som går omkring i området. Det tycker också det är passande att skrika just ”viting!” efter mig och fälla en sexistisk kommentar då och då. Att de roas av vitingen som bosatt sig utanför hotell områden kan jag förstå, men det är ALDRIG okej att säga det jag fått höra vissa säga. Kanske tror de att jag inte förstår eftersom de talar swahili och blir lite extra vulgära då. Återigen lyser min ”vita” hud igenom och då ska jag tydligen behandlas därefter. Det är svårt att hitta ett bra sätt att hantera situationerna på. För det första så vill jag inte låta dem tro att det är okej att bete sig hur som helst. Tystnad kan tolkas som detsamma som samtycke. Hur ska vi få ett jämställt samhälle om all sexism bara får vara där utan att någon säger ifrån? Men på samma gång som jag helst skulle ge hela bunten var sin rungande örfil vill jag samtidigt ge fördomsfulla människor en positiv upplevelse av en ”viting”, jag tror inte en örfil skulle hjälpa mig i det. Andra Mwenge-bor är i alla fall hur trevliga som helst och många av den äldre generationen uppskattar att jag vet hur man hälsar med respekt till någon som är äldre än jag.

Imorgon blir det hur som helst dags för en paus i skrivandet och massa bad är på schemat istället!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *