On and On!

Nu är alla intervjuer klara och vi har transkriberat färdigt så just nu är analyseringen i full gång! Vi har varit i fyra olika distrikt och träffat sjuksköterskor som vi har intervjuat om kommunikation och information. Det första distriktet vi besökte var Namaacha som ligger på gränsen till Swaziland. Vägen dit bjöd på en fantastisk utsikt och vår chaufför stannade till för att vi skulle få föreviga några bilder.

Andra dagen tog vi båten från Maputo och åkte till Matutuine för att besöka sjukhuset där. Dock är det alltid African-time som gäller här och färjan som skulle föra oss över bukten till andra sidan fick vi vänta på i 2 timmar. Att svettas är något som vi önskar att vi kunde säga att man vänjer sig vid, men i nästan 40 graders värme och utan tillgång till att svalka sig så kändes det helt plötsligt som en överlevnadsutmaning!

Väl ”på andra sidan” slogs vi av vilken skillnad naturen var jämfört med dagen innan. Väldigt sandigt, torrt och platt men framförallt väldigt fantastiskt att Mozambique bjuder på en så skiftande miljö.

Till både tredje och fjärde intervjudagen åkte vi långt, totalt 6,5h ToR. Vi såg Magudes sjukhus och dagen efter besökte vi Xinavanes sjukhus. De flesta sjukhus är byggda då portugiserna koloniserade Mozambique och dessvärre har många inte blivit restaurerade sedan dess.

Summa summarum så har det har varit väldigt intressant på alla sjukhus att träffa sjuksköterskor i olika åldrar och med olika erfarenheter. Självklart också att se hur sjukhusen såg ut. Det har varit intressant att besöka de olika områdena då vi har märkt att det kan skilja sig mycket i kultur och språk bara genom att resa några timmar ut från Maputo.

Men ärligt talat, det går ingen nöd på oss.
Vi har träffat många nya vänner här i Maputo de senaste tre veckorna. Vi har hunnit med att fira kvinnodagen på roof-top, fått en guidad tur i stan, solat och badat, handlat 40 styck capulanas åt en vän. (Capulanas är ett typiskt mozambikanskt tygstycke som de flesta kvinnor här använder dagligen).

Varje lördag eftermiddag träffar vi Hash house harriers som är en löparklubb här i Maputo men finns utspridda över hela världen! Det är människor från alla olika länder och i alla olika åldrar som tycker om att träffa andra, röra på sig och ta en obligatorisk öl (eller flera) efteråt. Vanligtvis så kör vi en bit utanför Maputo och springer en runda därifrån. Oftast är vi upp mot ca 50 stycken personer varje lördag. Detta har gjort att vi har sett områden som vi aldrig skulle ha kommit till själva om det inte vore för löpargruppen.

Är ni redo för bildbombning?

Ett svar på ”On and On!”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *