Focus Fistula

Vi kom hit till Maputo genom en organisation som heter Focus Fistula. De jobbar med att hjälpa kvinnor som lider av fistelproblematik. Fistelgång är en onormal gång som kan bildas under långdragna eller komplicerade förlossningar samt vid graviditet i ung ålder där kvinnans bäckenbotten inte är färdigutvecklat för att bära ett barn. Kvinnorna blir utstötta då de inte kan hålla på urin och avföring.

I Sverige upptäcks dock detta tillstånd tidigt, om fostret skulle ligga fel och kan då korrigeras rätt.

 

I Mozambique lider många kvinnor av just detta. Vi blev intresserade av att undersöka kommunikation och information och om det kan bidra till minskad förekomst av fistlar. Genom Focus Fistula har vi fått möjligheten att åka ut i distrikten och intervjua sjuksköterskor och ta reda på deras syn på just kommunikation och information till dessa kvinnor. Focus Fistula erbjuder kostnadsfria operationer av kvinnor som lider av detta tillstånd. Fistelgångar är ett tillstånd som inte borde finnas idag.

2 svar på ”Focus Fistula”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.