Namaste!

Namaste, bloggläsare!

Nu har vi spenderat en vecka i Nepal och det är först nu som vi börjar inse att det här inte är en feberdröm. Vi har blivit bombade med intryck och ska här göra vårt bästa för att omvandla dessa till uttryck!

Efter en lång men smärtfri resa landade vi i Kathmandu och välkomnades där av vår kontaktperson och hennes löjligt varma familj. Första intrycket av Nepal och Kathmandu har varit ett som kommer vara bestående. Chockartad trängsel i symbios med med inre lugn. Gatorna är trånga och fyllda av mopeder, bilar, turister, hundar och kor. Alla ska någonstans men ofta åt olika håll. Trots detta så ser vi ingen stress i människors blickar. Det får ta den tid det tar… Löning innan julafton i Malmö är värre, trust us!

Innan mötet med våra informater så har vi valt att tillbringa första veckan med att acklimatisera oss (aka turist;a). Vi har besökt Swayambhunath, Chitwuan Nationalpark och Thamel.

Swayambhunath eller “The Monkey Temple” är ett buddistiskt tempel beläget på toppen av den längsta trappan vi har försökt oss på. Där uppe får man en vacker vy över staden och ett face to face-möte med vår närmsta kusin i Darwins släktträd. Så håll hårt i era ägodelar!

Chituwan är ett område i Nepals södra delar. Här är det fuktigare, inga berg och mer inriktat mot turism. Nationalparken erbjöd djur från hela djungelboken. Resan dit tog ca 6-8 timmar med bil på trådsmala vägar genom bergen. Så spendera ett par nätter där! Det är värt det!

Thamel är mittpunkten som Kathmandu snurrar runt. Här har du allt från gamla palats och monument, turiststråk, och nedgångna krogar.

Men överallt så ser vi fattigdom. Vi ser människor som kämpar för sin överlevnad. Det värsta att se är stadens utsatta barn. Det är en ögonöppnare som förhoppningsvis kommer att göra oss mer ödmjuka gentemot det vi själva har i Sverige. Det är en klyscha, men ta mig fan så sann!

I nästa vecka ska vi besöka härgärget som vår kontaktperson driver! Det ska bli superspännande att träffa både patienter och personal!

Until next time!

ps. Vi kan tillägga att staden är färgglad utom beskrivning! Kathmandu får regnbågen att se ut som botten på min askkopp.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *