Welcome to Maputo!

Feliz páscoa (glad påsk)!

Nu har vi varit i Mozambique fem dagar och hunnit med en hel massa. Våra små kalla kroppar möttes av en härlig värme när vi landade och det har fortsatt. 28–33 grader är det mitt på dagen här hos oss. Nu efter fem dagar börjar vi vänja oss lite vid det varma vädret.

Vi har varit och hälsat på det ”allmänna” sjukhuset Maputo Central Hospital, dit alla kan gå och få hjälp. Samma dag besökte vi också ett privatsjukhus och slogs av vilken oerhörd skillnad det är. Vi träffade några läkarstudenter från andra delar av världen som berättade att många personer här söker vård alldeles för sent. En av deras teorier till just detta var att många personer inte har så mycket kunskap om sin kropp och hälsa och ibland finns även en stor rädsla för sjukhus.

Vi har också träffat vår kontaktperson på sjukhuset, som har hjälpt oss att finna sjuksköterskor i de olika distrikten där vi ska ut och göra våra intervjuer. Förhoppningsvis ska vi börja våra intervjuer måndag eller tisdag i nästa vecka. Vår tolk hade vi ett möte med igår och vi presenterade vår MFS-studie för henne och gick igenom upplägget för kommande veckor.

I onsdags var vi till den Skandinaviska skolan här i Maputo och hälsade på. De hade en pool som vi kikade lite nyfiket på och vi köpte badkort så vi kan vara där efter barnens skoltid. Igår avnjöts det första doppet. En hel del svenskar och ett par danskar har vi träffat på, som alla har hjälpt oss väldigt mycket med att lära känna Maputo och dos and don’ts.

/Josefine & Tina

Ett svar på ”Welcome to Maputo!”

  1. Sååå najs det ser ut! Men tycker vi har det MINST lika bra! Vi har dock långt till pool och hav så ni vinner den ronden 😉 /philip o franz

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *