Costa Rica 4ever

Hej kära läsare!

Vi har bestämt oss för att inte åka hem. Costa Rica är för underbart att lämna. VI har intervjuat och intervjuat och intervjuat, rättare sagt 19 stycken och sedan har vi transkriberat och transkriberat och transkriberat sedan vi kom. 14 turister, 4 hotell manager och 1 resebyrå. Det har varit otroligt lärorikt och vi känner att vi verkligen har fått en god insikt i hur turistindustrin fungerar i Santa Teresa. Samtidigt som det närmar sig avresa hem (i förrgår var det en månad) så blir det allt varmare, det är alltså extremt varmt. Regnperioden börjar snart, i början av maj, då sägs det bli lite svalare. Både jag och Felicia ser fram emot att ligga i hängmattan på vårt hosel och skriva på vår uppsats samtidigt som det ösregnar. Nu varvar vi mellan hängmattan och duschen under dagarna när vi inte sitter på byns ända AC café. Vi har träffat och fått prata med fantastiska människor sedan vi påbörjade vår studie i början av mars. Men den fantastiska av dem alla var managern på Hotel Tropico Latino, Robert de la Ossa. Han hjälpte oss att komma i kontakt med personer som vi inte själva hade lyckats med. Vi fick bland annat besöka en lokal gård här i Santa Teresa, där allt som odlades var ekologiskt. Vi fick möta ägaren, Gustavo som visade oss runt och berättade hur gården hade blivit det den var idag och hur han odlade sallad på fem olika sätt.
Intervjun med Roberto på Tropico Latino gav oss en klar inblick i vilka utmaningar Santa Teresa står inför. Vi pratade mycket kring problematiken med att costericaners jobb ockuperas av olaglig arbetskraft från Nicaraguans, Argentina och turister som gör visa-runs. Arbetsgivarna anställer utländska arbetstagare och slipper betala skatt samt försäkring och utan förbindelser. Speciellt unga costericaner har svårt att konkurrera om jobben då de dels är dyrare att anställa, talar oftast bara ett språk och är dålig engelska. Att ungdomarna istället blir involverade i drogindustrin är inte en ovanlighet, på grund av de lätta pengarna och brist på annat. Därför anställer Tropico Latino bara costericaner från området.
Något både jag och Felicia har blivit otrolig betuttade i är den fina kulturen och lokalbefolkningen. Likaså alla turister vi har intervjuat uttrycker ett gott tycke om människorna här i från. Välkomnande, hjälpsamma och vänliga är det vi oftast har fått höra. Jag förstår varför det är så många som återvänder, väljer att förlänga sin vistelse eller bosätta sig här. När en väl har fått en smak av pura vida livet är det svårt att avstå.
För övrigt har vi sett en skorpion, vi har bestigit en vulkan och åkt kälke ner, vi har sett lava (alltså riktig skvalpande lava nere i en vulkan), vi äter ris och bönor varje dag, vi börjar bli nöjda med vår solbränna och slutligen så kan jag berätta att jag har hittat en ny favorit glass.
Ha de!!
/Hanna och Felicia
Det här inlägget postades i Uncategorized och märktes , , av Felicia och Hanna. Bokmärk permalänken.

Om Felicia och Hanna

¡Hola. Hanna och Felicia heter vi och är miljövetarstudenter på Malmö Högskola. Vi anlände till Costa Rica den 26 februari, klockan 21:00 lokal tid, för att vara exakt. Syftet med vår 10 veckors vistelse i Costa Rica är att skriva vårt examensarbete om ekoturism. Ekoturism definieras enligt The International Ecotourism Society som "ansvarsfullt resande som bidrar till skyddet av naturmiljöer och till lokalbefolkningens välbefinnande”. Costa Rica har sedan 90-talet varit pionjärer inom hållbar turism. Fräckt tycker vi!! Genom intervjuer ska vi studera turisten som väljer att resa hållbart. Vad är turistens värderingar? Intentioner? Och agerar de enligt sina (förhoppningsvis) hållbara värderingar väl på plats i Santa Teresa. Något som speciellt har hållit oss vakna om nätterna sedan vi skrev vår stipendieansökan till MFS är om det verkligen är möjligt för ett land vars inkomst är centrerad kring turism att utvecklas hållbart? Vårt intryck av Santa Teresa har hittills inte gjort oss besvikna. Vi mår som aldrig förr och är förälskade i lokalbefolkningens bemötande, naturen och alla dess djur, surfkulturen och den oändliga tillgången på frukt, gott kaffe och ceviche. Pura vida /Hanna & Felicia

2 reaktion på “Costa Rica 4ever

  1. åh låter som att ni har det jättetrevligt tjejer! Lycka till med allt ni har kvar att göra och njuuut 😀

  2. Det är verkligen sjukt viktigt med rätt kontakter i den här delen av världen! En stor anledning till varför jag haft det har varit just det, svårigheten att hitta rätt personer.
    Och jag förstår verkligen att ni väljer att stanna =)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *