Lesotho!!!!!!!

Dumela, det är Elin och Victoria direkt från Lesotho!

Vi har tyvärr inget WIFI här utan har nu löst internet via telefonen. Vi kom hit för snart tre veckor sedan och har fått ett fantastiskt välkomnande och vi trivs superbra här. Vi bor i huvudstaden Maseru som är en relativt liten stad som består av en lång väg som vi går på varje dag för att ta oss till Wellness Centret där vi spenderar mycket tid. Wellness Centret arbetar för ge vård till sjukvårdspersonal med fokus på Tuberkulos och HIV. Vi har nu intervjuat fyra sjuksköterskor där om deras upplevelse av hiv-relaterad stigma och hur de arbetar för att reducera den.

Vi har fått bra kontakt med all personal på Wellness centret och hänger och skrattar mycket där utanför studierna. De är mycket hjälpsamma och tar med oss på allt de gör! Alla är väldigt hjälpsamma, nästan för mycket i våra ögon. Vi bor på ett familjeägt B&B där vi har blivit som ett med inredningen, de är fantastiskt glada, hjälpsamma och skönsjungande personal här som hjälper oss med allt och lite till.

Vårdförbundet som är partner med Wellness Centret kom hit förra veckan både för att förhandla med ministeriet och många andra för att bygga en hållbar framtid för Wellness centret. Då fick vi möjligheten att åka med dem till Seboche Mission Hospital som också har sitt eget ”Wellness corner”. Seboche ligger 3 timmar från Maseru så det blev en lång resa med väldigt vacker utsikt. Sjukhuset i Seboche var drivet bla.  Av Canadensiska Nunnor, det var förvånansvärt resursfyllt i jämförelse med sjukhusen i Maseru. Här fick vi även göra intervjuer med 3 sjuksköterskor från Wellness Corner.

Annars försöker vi njuta va det fina vädret och det fina lanskapet. Vi har t.ex. varit på utflykt upp i bergen för att den första kungens grav, den andra kungens och annat känt folk. Vi fick därmed också se berget som har givit inspiration till den kända nationalhatten som ni kan hitta på Lesotho’s flagga och typ överallt här.

Lesotho betyder folket som pratar Sesotho, folket här heter Basotho. Vi har nervöst försökt oss på språket, det har gått lite sådär. Men vi har börjat fånga upp var folk skriker åt oss nu i alla fall. Så nu kan vi bjuda på en liten lektion. Så att nu vet, vi är numera Ausi Elin och Ausi Victoria.

 

Hej: Dumela

Syster/tjej: Ausi

Mamma/fru: Me

Pappa/herr: Ntate

Hejdå: Sala Hantle

Tack: Ke A Leboha

Hur mår du?: U phela joang

Jag mår bra: Ke phela hantle

SALA HANTLE/ HA D GÖTT

Victoria och Elin

IMG_0271 IMG_0408 IMG_0280 IMG_0264 IMG_0319 IMG_0100

 

2 svar på ”Lesotho!!!!!!!”

  1. Vilken spännande resa ni gör tjejer! Ni verkar ha fått bra kontakt med sjuksköterskorna på centret och samtidigt njuta hinna med att njuta av vistelsen! Vi följer er med spänning här hemma. Kram

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *