Clinica privada

HEJ!

Det var ett tag sedan vi skrev här senast – det har nämligen hänt hur mycket som helst här i Brasilien den senaste tiden!! 🙂 Väldigt mycket äventyrande men även en släng av nyttigt också!

Till att börja med fick vi i torsdes än en gång följa med till cancersjukhuset, dock den här gången till det privata sjukhuset! Och oj (!!) vilken skillnad det är mellan det “federala” allmänna sjukhuset och det privata sjukhuset!!

För att få tillträde till det privata sjukhuset behöver patienterna betala en fast summa varje månad, till skillnad från de som besöker det allmänna sjukhuset som får komma dit helt gratis. Dock så går det knappt att jämföra dessa två helt skilda världar! Det allmänna sjukhuset är trångt, stökigt och omfattar ofantligt många människor som sitter uppradade på stolar och bänkar i väntan på att få träffa en läkare. Lokalerna är lite slitna och det är varmt. Hur lång tid det tar innan de får träffa en läkare? … det vågar man inte ens gissa på..

Och därefter får vi komma in till det privata! Där befinner vi oss plötsligt inne i en lyxig lokal med en hiss som tar oss upp till högsta våningen med utsikt över Goiania! Här sitter det en eller två patienter i ett stort luftigt väntrum med AC. Om man jämför med det federala känns det nästan som man kommit till en spa-liknande anläggning som är otroligt fräsh och allmänt snygg?!
Som sagt, i Brasilien ser vi stora kontraster hela tiden!!
Här är ett av klinikrummen som är väldigt luftigt och har betydligt bättre materiel, stolar och generellt i betydligt bättre skick än lokalerna på det andra sjukhuset! De patienter som kommer till de privata sjukhuset sägs få samma typ av behandling och vård som de från det allmänna sjukhuset, bara det att hela processen går BETYDLIGT snabbare och väntetiden är minimal jämfört med för de andra patienterna! Dessutom är materialen bättre!
Här har vi professor Elismaoro och doktor Bruno som håller upp några analoga bilder och diskuterar ett patientfall! Åter igen blir vi båda så himla fasinerade över att patienterna tar med sig sina egna röntgenbilder och i detta fallet tomografi-bilder till läkaren dom träffar! 🙂
Här har vi åter igen fått tillåtelse att fotografera och använda dessa bilder!
Det är kanske svårt att se utifrån dessa bilder men här var ett fall som doktorerna beskrev som “ett väldigt vackert fall” haha!! 🙂 I detta fallet hade patienten tack och lov en godartad benign tumör som utgör den ovala och ljusare formationen i underkäken! Denna tumör upptar en stor del av käkbenet men tur nog ska det inte vara några större komplikationer att avlägsna tumören och få patienten att bli helt återställd efter en operation! Dessutom ska den förlorade benmängden kunna ersättas och stabiliseras upp med metallplåtar!
Så otroligt spännande att få träffa alla dessa patienter, få se interaktionen mellan doktorerna och patienterna, konversationerna på portugisiska, men inte minst att bli presenterade som “de svenska studenterna” och där alla hummar “aaaaaahhh”, “ohhhhh” och tittar på oss med stora ögon hahah!! Så här exotiska kommer vi nog aldrig att få känna oss igen haha!
Men nu framöver kommer vårt projekt att dra igång ännu mer!!! Nu börjar nämligen vår storadatainsamling där vi ska börja med de kvalitativa intervjuerna där vi intervjuar studenter som arbetar inom PET-health programmet!! So much fun!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *