Akupunktur

Oi!! Tudo bein?!
På tandvårdshögskolan här i Brasilien finns ett klinikrum som är avsedd till akupunktur där PhD studenten och sjukgymnasten Mosia tar emot patienter som deltar i hans forskningsprojekt! Så vi har nu under två tillfällen fått följa en och samma patient som var på sitt 9onde och 10onde behandlingstillfälle!
Den här patienten upplevde smärtkänning i området vid käkleden som på en skala mellan 0-10 upplevdes vid dessa behandlingstillfällen ligga runt 5! Något som tydligen var en enorm minskning från hur hon kände tidigare innan hon började med akupunkturen då det ursprungligen låg runt 9. Himla kul att det verkade funka bra för henne!! 🙂
Här börjar Mosia att rikta in nålen i det område där han vill placera den! Ett av alla “points” områden!
Mosia berättade hur mycket som helst för oss och förklarade de grundläggande principerna för akupunktur – extremt kul att få höra om!! 🙂 Exempelvis så placeras nålar ut på s.k “points” över hela kroppen, benens in och utsida, händerna, pannan m.m! Dessa point var enligt honom områden som var väldigt lätta att stimulera för att frisätta diverse hormon, cytokiner och signalmolekyler som hade en inverkan på både smärta och stressupplevelser! Rätt bra effekt med andra ord! 🙂
När han har hittat det område där han vill placera nålen så tar han bara och “tappar till” nålen med pekfingret så att den placeras ytligt i huden. Vanligtvis känner patienten ingenting när detta händer, ev att det endast känns som ett svagt stick i områden där det finns mycket nerver! 🙂
Voilà!! Efter att nålen placerats på plats tar han och skruvar lite försiktigt på nålen! Det som sker då är att bindväven i huden “twistar” sig och sträcks – något som stimulerar allt det där man strävar efter med akupunktur!: Mängder med signalsubstanser med smärtsänkande effekter utsöndras, immunceller migrerar till området m.m! Jippi jippi osv!
 Bild på effekten med nålen när bindväven i huden “snurras upp” och sträcks!
Vi har fått tumme upp från patienten att fota och använda bilderna! 🙂
Här känner Mosia runt käkleden där patienten har smärtkänningar och försöker hitta det område där smärtan är som störst!
Dessutom placerades vid varje behandlingstillfälle en nål mitt i pannan! Något som han berättade kan se obehagligt ut men patienten känner ingenting och den här punkten är en som är väldigt effektiv för att inducera ett lugn och lägre stressnivåer! Därefter lämnas patienten en ca 30 min i nedsläkt rum för att bara slappna av medans nålarna får utföra sin effekt! 🙂
Akupunktur i all ära, men som Mosia berättade är resultaten betydligt bättre när patienten även kombinerar fysisk aktivitet och inte blir rädd för att röra sig bara för att det gör ont! Tydligen är effekten från fysisk aktivitet liknande den som uppnås vid akupunktur där bindväven sträcks ut och stimulerar allt möjligt bra!! 🙂 Så det där med att röra sig är alltså inte helt fel, men att i vissa fall kan det va riktigt bra att kombinera akupunktur och rörelse för att lindra en kronisk smärtkänning!
Så att summa summarum – så himla kul och intressant att få lära sig lite om det här, ett område som ingen av oss haft någon koll på alls tidigare!! Dock blev det ingen utplacering av nålar på oss den här gången, men vid nästa tilllfälle får vi kanske turen att testa på detta 😉 Vi får la se!!

Nu ska vi snart iväg till skolan och hålla ett föredrag på en kongress för studenter och lärare från 3 universitet som samlats! Vi kommer att prata om vår upplevelse som utbytesstudenter och sånt där! Nervöst? En aning ja…

Tchao!!

Ett svar på ”Akupunktur”

  1. Hej tjejer,
    Gud vad intressant! Jag funderar på att läsa till akupunktur och när jag läste inlägget blev jag verkligen mer motiverad. Är det dyrt där och hur många behandlingar rek for god effekt?
    Keep up the good work and spirit girls

    Kramar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *