Bröllopsfirande i en månad

Den här veckan har varit väldigt trevlig med besök ut I fält, en dag vid en pool och till och med vad som närmast går att jämföra med en förlovningsfest. Fast bruden var inte där. Kvinnan som jag fick komma hem till under Diwali, Santosh, har bjudit in mig och de andra praktikanterna till hennes brors bröllop i början av december. Detta firande har alltså redan börjat och vi blev bjudna hem till henne och hennes farmor i söndags för att vara med under en ceremoni där den blivande brudgummen blir välsignad och får presenter till sitt framtida hushåll. Även om det var fokus på brudgummen så var det mest en tillställning för kvinnor, med massa dans och bara ett fåtal män som deltog. Det var väldigt intressant, men efter fem timmar med bankande trummor och språklig förvirring var det ganska skönt att komma ”hem” och fokusera på studien lite istället.

20141109_144145[1]
På måndag bär det av till en ny by, Chali, som har med mitt projekt hos Seva Mandir att göra. Jag har blivit ombedd att ta reda på varför de toaletter (Ecosan-variant) som byggts inte används. Hittills har det varit en väldigt underlig process där många människor inte vill svara ärligt för att de gärna vill ha en toalett för att det är en statussymbol plus att de anses vara jättepraktiska att använda som förråd. Ska bli intressant att se om jag får liknande svar i nästa by också.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.