Savusavu

9/11 2013

Vi har nu tillbringat några dagar i The Hidden Paradise. Precis som det låter är det en vacker liten hamnstad med en huvudgata och hus som ligger på kullar och sluttningar ovanför. Vi bor på Hot Spring Hotel, några meter från de kokande källorna som sprider en dimma runt sig. Vi har varit förbi källorna några gånger och ofta står det övertäckta kärl på de heta källorna. Häftigt ställe att laga middag på.
Vi försöker skriva så gott det går, vi siter på hotellets veranda med otrolig utsikt och knåpar på uppsatsen. Sämre ställe kan man verkligen skriva uppsats på. På eftermiddagarna strosar vi ner till ”city” för resans än så länge godaste curry på ”Mom’s country kitchen”.
Vi har träffat roliga människor här i stan. De mest spännande var The herbalist woman och James. Den förstnämnda delade vi bord med över en lunch i veckan. Hon berättade att hon ber till gud om vad i naturen som läker, ett recept, som hjälper personen som bett om det. Hon hade tex botemedlet mot HIV: coconut oil! Hon bad oss sprida ordet. Hon berättade även att de flesta sjukdomar beror på uttorkning. James träffade vi på den lokala kinarestaurangen som förövrigt serverar riktigt god mat. Han berättade att Fiji är det ställe där solen går upp först på i hela världen. Han berättade även att gravitationen är extra stark i Savusavu, att det finns speciella energier här som gör att människor blir hyperaktiva. James sa att människor i andra delar av Fiji tycker att folk i Savusavu är lite knäppa, lite ”siosio”. Han berättade också om häxkrafter som används runt om i byarna. Väldigt spännande historier.
Idag har vi gjort det mest spännande hittills i Savusavu. Vi gick till J Hunter Pearls för att titta på deras svarta pärlor. De mest fantastiska pärlsmycken som skådats typ. Fanns inte ett smycke i butiken som kostade under 1000 Fijidollar. Efter att vi pratat en stund med tjejen i affären visade hon oss deras pärlor som inte var monterade i smycken. Efter cirka en timmas (!) övervägande slog vi till och köpte oss lite pärlor. Detta känns fortfarande lite overkligt men samtidigt ett fantastiskt fint minne av Fiji. Emilia köpte en stor mörk pärla att göra en ring av och Therese köpte två ljusgrå pärlor att göra örhängen av. Vi kommer dock få spara ett tag innan vi kan göra smycken..
Vi har haft avslappnade dagar och är nu redo för nya äventyr!

Ett svar på ”Savusavu”

  1. Det var underhållande att läsa om era möten med James och medicinkvinnan, de låter som riktiga personligheter. Att dela erfarenheter och historier med lokalbefolkningen är något av det roligaste och mest lärorika på hela resan. Igår kväll låg vi vakna till långt in på småtimmarna och pratade med våra roommates, om Ugandiska bröllopsseder (det anses respektfullt att ge brudens föräldrar en get i gåva dagen efter bröllopsnatten, som symbol för kvinnans förlorade mödom), kvinnlig omskärelse (inte så vanligt som det har varit, däremot uppmanas unga kvinnor att dra i sina blygdläppar, då det anses vara attraktivt med långa blygdläppar, dessutom ska det tydligen underlätta barnafödande??) samt hur det är att växa upp i ett land i krig. Sådana historier mår bäst av att berättas av de som själva upplevt det.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *