Taveuni

14 nov -13

Idag sitter vi här i vår coutry cottage och är smått höga på livet men trötta i kroppen. Efter några dagar i Savusavu åkte vi i måndags till Fijis tredje största ö Taveuni – The Garden Island. Ön borde snarare kallas The Djungel Island för här är verkligen djungel överallt. Otroligt häftigt. När man åker på vägarna ser man hus och bilar som övergivits och som liksom håller på att ätas upp av grönskan. Palmerna här är enormt höga, hela landskapet är som hämtat från en film och alla vyer ser smått overkliga ut. Vi bor på öns norra ände – Matei.
Vår lilla stuga ligger i en enorm trädgård, full med olika fruktträd och buskar. T.ex. odlas bananer, vildcitroner och ananas. Egendomen tillhör familjen Bibi och vi har pratat en del med vår värd Paulin. Hon berättade att deras familj är en riktig ”fruit sallad”, de har fijier, tyskar, tongiter, engelsmän, svenskar, australiensare i tidigare generationer. De pratar så otvunget om ”ras” och ”färg” här, helt utan värdering. Det känns så enkelt och okomplicerat att prata om ursprung.
Veckan har kantats av diverse upplevelser. Allt från magåkomma och ödlebråk till vackra stränder och dagens upplevelse; vattenfallsvandring! Det var helt otroligt! Vi tog bussen till öns östra sida där Tavoro Waterfalls ligger. Vi var näst intill ensamma i nationalparken eftersom regnet mer än öste ner. Luften var så full av syre att vi blev alldeles yra och hade svårt att prata. Det första, största fallet låg bara 10 minuter från entrén men andra låg 45 minuters promenad uppåt och det tredje ytterligare 30 minuter bort. På vägen attackerades vi av lila och vita krabbor som verkade försöka försvara sina revir samt stora slöa paddor som knappt ville flytta sig. Det fanns ordentliga stigar och byggda trappor så det var inga problem att ta sig dit men utsikten var alldeles betagande. Eftersom det regnade ordentligt var fallen verkligt mäktiga. I vanliga fall går det att bada i poolerna under fallen men idag virvlade vattnet ordentligt.
När vi kom tillbaka ner till entrén mötte vi ett gäng glada amerikaner som hade fått mackor över. Det var den godaste sandwich vi ätit på Fiji.
Vattenfallsvandringen kommer verkligen bli ett minne från denna resa!
Imorgon är det dags att dra vidare igen. Emilia kommer att sörja denna vackra ö men Therese längtar till civilisation, gärna i form av en avgasstinn stad.

Love from Fiji

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *