Sista skolbesöken

Nu är fältarbetet i stort sett klart. Jag har spenderat tre dagar i min andra skola, följt två skolklasser under deras undervisning i Social science och Civics och intervjuat de två lärare som undervisar i ämnena. Just de ämnena valde jag för deras betydelse för kunskaper om demokrati, mänskliga rättigheter och andra länder och kulturer. Hur det står till med mänskliga rättigheter och demokrati i Etiopien ifrågasätts ju titt som tätt av olika organisationer. Och det är uppenbart att detta inte alls problematiseras i undervisningen. Det konstateras bara att mänskliga rättigheter gäller alla och att det finns många demokratiska system i Etiopien.

Fältarbetet har varit tröttande. Först krävs en ca 45 minuter lång minibussresa från min stad till grannstaden. Därifrån en motorcykelfärd på någon kvart. Om det regnat blir vägen lerig och svår. I skolan går all energi först åt till att vara uppmärksam på vad som händer på lektionerna, sen till att få till en bra intervju. Och sen är det ju samma resa hem igen på eftermiddagen. Under dagarna är det svårt att hinna äta när det behövs.

Jag hade tänkt använda veckans två sista arbetsdagar till att samla in den sista informationen jag behöver. Men tyfusen och fältarbetet tog nog knäcken på mig så jag har vilat och skjutit materialinsamlingen till nästa vecka. Och då tänker jag varva den med lite semester.

På söndag morgon plockar jag fram den där pocketboken som ligger längst ner i resväskan och tar bussen till Addis Abeba. Jag får celebert besök från Sverige för några dagar. Dags att passa på att göra annat än att läsa teori, samla material och sortera fältanteckningar. Om vi har tid åker vi till staden Arba Minch och nationalparken Nechisar. Ett hörn av Etiopien som jag ännu aldrig sett. Sägs vara speciellt.

KategorierLS

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *