Helgäventyr i Solo och ny vecka

Sedan förra inlägget har vi i princip haft helg (plus lite vardag), här kommer en uppdatering

Vi hade samtal med vår handledare i torsdags om vårt arbete, vi har kommit relativt långt och känner att vi inte kan göra så mycket mer förrän vi samlat in lite data så därför bestämde vi oss för att ta ledigt i fredags. Vi unnade oss lite sovmorgon och tog oss sedan till Solo Square (shoppingcentret som ligger en 5 min promenad från vårt hus), fikade, lunchade och bokade in oss på en bio till kvällen. Därefter tog vi oss till gymmet, som vi köpt ett månadskort på, och körde ett väldigt svettigt pass, det är skönt med sådana endorfinkickar eftersom vardagen här innebär mycket stillasittande. När kvällen nalkades köpte vi en varsin popcornlåda och slog oss till ro i salongen för att se musikalen The Greatest Showman (mycket bra film, mycket sköna stolar och mycket billig bio: ca 20 kr/person).

I lördags visade två studenter från universitetet oss runt i stan, det var en supertrevlig dag där vi fick, se hela stan, lära oss en del om skolsystemet här i Indonesien samt äta god indonesisk mat. Studenterna tog oss även med till ett ställe där vi fick prova den mycket exklusiva frukten Durian som för västerlänningar kanske är mer känd för sin fruktansvärda lukt än goda smak. Det var första gången för oss båda men frukten fick helt klart godkänt även om vi inte kan hålla med dess exklusivitet, kanske får vi ge den fler försök!

Under söndagen besökte vi den populära batikmarknaden Pasar Klewer. Solo är nästan som batikens mecka och de flesta turister som kommer hit gör det just för batiken. Besöket på marknaden var spännande: trånga smala gångar med små bås fyllda till bredden med batik. Även om de flesta klädesplaggen inte tilltalade oss så är batiken vacker att se på och vi kunde inte låta bli att köpa med oss något där ifrån. Vi köpte därför en varsin duster, en form av klänning/pyjamas som vi kan gå här hemma och mysa i, våra husvärdar fick sig ett varmt skratt och tyckte att vi såg väldigt fina ut (vad gör en inte för att smälta in). På tal om att smälta in, det är omöjligt, under marknadsbesöket blev vi smygfotade av var och varannan människa, deras tillvaro liksom stannar upp när de ser oss. Samma sak gäller go- car-chaufförerna, varannan förare tar en selfie med oss i bilen!

Vi har med andra ord haft en ytterst trevlig helg och batterierna var fulladdade när måndagen knackade på dörren.

Igår, måndag, påbörjade vi våra observationer på grundskolan. Det var intensivt och mycket intryck men också väldigt spännande att få se hur matematiklektioner kan gå till här i Indonesien. Det var dock tydligt att vår närvaro påverkade lärarna och eleverna i stor utsträckning, flera lärare kom in under lektionen för att ta foto på oss och även matematikläraren besvärade sig med att ta foto under lektionen. Vår närvaro är en big deal! Idag har vi gjort vår andra observation men den fick Stephanie genomföra själv eftersom Jenny åkt på en ”indo-belly”, detta öde leder dock till en mysig eftermiddag med tv-seriemarathon och Go-food! Trots det så håller vi ju tummarna för att Jenny mår bättre imorgon eftersom alla på skolan saknade ”hon med det långa håret”. Vi har nämligen två observationer kvar att göra denna veckan, en imorgon och en på torsdag, sedan är det dags att utvärdera hur vi ska gå vidare.

En liten fotnot är till Go-car, go-food och go-jek. Detta är en form av taxiverksamhet som sker genom en app, privata förare av bil eller moppe tackar ja till din förfrågan om transport från a-b, det är billigt och bekvämt. Go-food innebär att mopedisterna går och köper maten du skrivit att du vill ha och sedan kör hem den till dig, supersmidigt. Den stora nackdelen är dock att förarna alltid ringer och ställer massa frågor (vad vi tror), Stephanies knapphändiga indonesiska räcker inte långt och trots att frasen ”jag förstår inte” sägs på indonesiska flera gånger fortsätter de babbla på indonesiska, det leder ofta till en spänd och lustig stämning på telefonen, och en matt svensk!

 

På återseeende

Ett svar på ”Helgäventyr i Solo och ny vecka”

  1. Underbart roligt att läsa om era äventyr, ska bli intressant att ta del av ert arbete om jag får….jag har ju mina fördomar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *