Hospital Araujo

Boa noite och hallå!! 🙂
Ni kanske minns i ett av de förra inläggen att jag och Sandy mer eller mindre har fått byta fokuspå hela vårt projekt efter att vi kommit till Brasilien och insett att vårt gamla fokus inte skulle gå att genomföra? Och att vi skulle få en del ändringar i schemat som skulle vara mer anpassat till vårt arbete?
Jaaaapp. Sagt och gjort. I måndes fick vi åka iväg på ett besök som helt klart var det tyngsta vi fått göra än så länge under den här resan. Vi fick åka och besöka ett cancersjukhus!
Och som ni kanske kan gissa då så kommer vårt kandidatarbete att handla om cancer. Dock i en betydligt mer positiv anda då Brasilien är ett land som nydligen påbörjat en stor satsning för att förebygga oral cancer då det råkar vara den 5:te vanligaste cancerformen här – detta genom att på rutin undersöka friska människor och sprida kunskap om sjukdomen och riskfaktorer i en så stor utsträckning som möjligt!! Så tidigare var vår ursprungsplan att följa brasilianska studenter som volontärarbetar inom ett hälsoprogram och se hur de jobbade preventivt/förebyggande mot karies! Däremot fick vi veta först på plats att de inte har någon form av preventivt arbete mot karies just nu ute på hälsocentrerna, just på grund av den stora satsningen och fokuseringen på att förebygga cancer!
Så tidigare har vi som sagt främst fått vara ute på hälsocentren där studenterna volontärarbetar och undersöker och informerar friska patienter – allt för att tidigt kunna upptäcka tidiga förändringar och öka medvetenheten i befolkningen!
Denna dagen var det däremot annorlunda – här på sjukhuset har alla patienterna fått en diagnos fastställd och besöker läkare för vidare undersökningar och behandlingsupplägg! Så det var jag, Sandy och Vanessa som var med oss och agerade som tolk under förmiddagen!
11844071_10155791500740577_770017205_n_55c2a670ddf2b351833271eb
Här sitter tandläkaren Mariliza med en av patienternas journal! Väldigt könssterotypt nog var journalerna uppdelade i blå färg för männen och rosa färg för kvinnorna. Väldigt ovanligt att se hur allt dokumenterades i pappersformat och inte via elektronisk teknik och med hjälp av datorer!! Hahah ånej, här ritade man upp tecknade ritningar i blocken som visade var lesioner förekom och allt som dokummenterades skrevs ner i dessa anteckningar!
Mariliza var förresten så underbart trevlig och kändes så himla trygg med patienterna! Vi blev båda väldigt imponerade över hur hon jobbade!! Men såklart så kunde hon tyvärr inte prata engelska alls så det fick bli korta översättningar m.h.a Vanessa! 🙂 Så hjälplösa vi hade varit här utan tolk haha.!
11850806_10155791497415577_102727673_n_55c2a629e087c31d11fe9000
Väntesalen
Även om det är ett väldigt tungt område så var det samtidigt så otroligt lärorikt för oss att få vara med och se ett flertal cancerogena lesioner som skulle eller var under behandling! Vi fick höra om behandlingupplägg, observera hur undersökningarna genomfördes och fick små föreläsningar om själva sjukdomen!
Något som var väldigt skönt mitt i allt detta var att vi fick berättat att prognosen för oral cancer oftast är väldigt god och att samtliga av patienterna vi mötte den dagen hade goda chanser för återhämtning! Något som var så otroligt skönt att höra och gjorde hela besöket betydligt lättare att följa!

Men som sagt, även om prognosen oftast är god för patienter med oral cancer så gör man allt man kan för att försöka detektera och diagnostisera lesionerna i ett så tidigt stadie som möjligt – allt för att öka chanserna för en god prognos och en så minimalt omfattande behandlig som möjligt!

Så det var det! Extremt gripande upplevelse och till viss del även vemodigt, men samtidigt insåg vi hur otroligt viktigt det är att jobba så mycket förebyggande som möjligt mot detta, att informera och öka kunskapen hos människor så att de i värsta fall kan behandlas så tidigt som möjligt!!

Men men, ska bli spännande att se vart vårt arbete tar oss!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *