Premiär för kirurgi!

Precis som ni kan se i rubriken så har detta varit en stor dag för både mig och Sandy – vi har inget mindre än deltagit på vårt allra första kirurgipass!! Jag tror inte att någon av oss någonsin föreställt oss att detta skulle ske på ett sjukhus mitt i 30 gradiga Brasilien, men dagen har varit ett enda stort utdrag av Scrubs/Greys anatomi, fast i en brasiliansk variant!!

Dagen började med att klockan ringde vid 6 på morgonen varpå tandläkarstudenten Lucas kom och mötte upp oss hemma och följde med oss till sjukhuset här i Goiania. På vägen dit hann vi prata lite och kom fram till att ingen av oss hade sett någon operation tidigare, och idag skulle vi inte bara få se en utan 2st!! Hahah varför inte, det är bara att kastas ut i det!!

Det började kännas rätt spänt, speciellt när ingen av oss hade någon aning om hur vi skulle reagera när vi väl va inne i operationssalen med läkarna och patienterna! Skulle vi svimma, bli yra, illamående, traumatiserade eller faktiskt bara helt enkelt tycka att de va grymt intressant? Dock hörde Lucas våra funderingar och började skratta och peppade oss med “nooo dont think about fainting and being sick, think interesting, think interesting!!!!”. Så vi försökte följa hans råd och tänka att det bara skulle bli “interesting” haha!! 😉
Brasilien1
Brasilien2
Så här är vi utanför sjukhuset en tidig morgon i Goiania vid 7 tiden på morgonen! Byggnaden som man ser på höger sida kommer någon gång i framtiden att bli det nya sjukhuset!
När vi väl kom fram till ingången möttes vi av tandläkarstudenten Renata som var inne på sitt andra år inom specialistutbildningen med inriktning kirurgi. Hon sa hej och tog och sen snabbt igenom en laborint av trappor till omklädningsrummen där vi blev utrustade med klinikkläder som förevigt framöver kommer att kallas för “pyjamaserna”! Detta pga att de var de absolut skönaste klinikkläderna vi någonsin provat!!
brasilien3
Lukas och Sandy påväg in till första kirurgin!
Sen efter ombytet gick allt extremt fort! Vi kom till en “station” innan man kom in på kliniksal där man fick sätta på nät över skorna och nät över håret! Därefter var det bara direkt in på sal där vi träffade läkarstudenter och tutorer som höll på att förbereda inför operationen!
brasilien4
Inte den bästa bilden, men här håller Renata på att visa oss runt i operationssalen och berätta lite vad som kommer att ske! Dock var hon inte med och deltog under denna operationen utan skulle istället ha hand om nästkommande operation!
Första operationen: Käkkirurgi!! (OBS: Ber på förhand om ursäkt till eventuellt känsliga läsare!!)

I detta fallet hade patienten en fraktur i underkäken som behövde stabiliseras för att det skulle kunna läka optimalt! Så här fick vi steg för steg följa allt från förberedelserna, nedsövningen och det kirurgiska ingreppet!! Dock bör det tilläggas att allt detta skedde balanserande på tåspetsarna bakom kirurgernas ryggar för att kunna få en glimt av vad som faktiskt pågick – det är faktiskt svårare än vad man kan tro! Men då och då kom dom på att vi var med och auskulterade och pausade en 2 sekunder så vi fick komma fram och följa arbetets gång där slutresultatet blev inopererade metallskenor i underkäken för att kunna stabilisera upp frakturen!! 🙂 Så nu har vi sett real life käkben, nerver och diverse vävnader som existerar där under huden!
Och känslan vi hade efter första kirurgin: Extremt intressant!
brasilien5
Andra operationen: Näsoperation

Vid den här operationen spenderade ingen av oss allt för lång tid inne i operationssalen haha.. Mest pga att denhär operationen var något svårare att beskåda än den förra! Att se läkarna försöka rätta till ett brutet näsben (där patienten tack och lov var under narkos!!) utan att behöva gå in på allt för många detaljer. Ja. Det blev lite svårare att titta på av någon anledning än en operation där de gick in i vävnaden!! Men trots det var det ändå en erfarenhet att få se!

Sen blev det direkt ut och dricka vatten och andas på sofforna utanför haha!

Så resultatet från den här operationen: Njaaa.. lätt illamående!
brasilien6
Hahah suddig bild, men det här var helt sjukt!! Vi kunde höra att något som lät extremt knarrigt och gnisslande komma emot oss och när vi vänder oss om ser vi en rullstol i enbart metall som kunde ha tagits direkt från en skräckfilm!! Tyvärr inte – den här gnisslande skräckstolen var den som tog patienterna till operationerna!! 
Väldigt utmärkande för detta sjukhuset som vi la märket till var att läkarna endast satte på ACn i operationssalen i omgångar och att det väldigt snabbt blev extremt varmt där inne!! Det var mäkta imponerande att läkarna orkade med att arbete i den värmen medan vi som auskulterade sprang frekvent ut för att dricka vatten och sitta ner och vila lite!
Men trots allt var det ingen som svimmade eller liknande – så sammanfattningsvis får man väl säga att vi är väldigt nöjda med dagen!!!
brasilien7
Nöjda tjejor som stolta överlevt sina första auskulteringar på operation utan någon större dramatik
Tchao!
Cecilia & Sandy

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *