Aborträttsaktivism i Argentina

De senaste dagarna har jag varit på ett nationellt aborträttsforum i Cordoba. Socorristas, aborträttsaktivister, från hela Argentina samlades under fyra dagar för att organisera sig, prata strategier och dela med sig av erfarenheter från sina provinser.Socorristas en red Så peppigt att få vara med och följa deras arbete! Alla deltagare var feministiska aktivister och några få arbetade i hälsosektorn. En punkt på dagordningen handlade just om hur de ska organisera kontakten med sjukvården, de olika grupperna hade en lista med namn på läkare och sjuksköterskor som kvinnor som har gjort abort kan vända sig till för efterkontroll och preventivmedelsrådgivning. Det är en annan verklighet, att inte ha rätt till en säker abort, att förlita sig på information om medicinsk abort från feministiska nätverk, att hoppas på att apoteket ger dig misoprostol som skrivits ut på recept till en manlig bekant med magkatarr, att inte ha rätt att bestämma över sin egen kropp. Så ser det ut i Argentina och i många andra länder, för de kvinnor som inte har råd att betala dyrt, flera tusen kronor, för en illegal men säker abort på en privat klinik.

Sedan igår är jag i Neuquén, staden i Patagonien där jag kommer att intervjua sjuksköterskor som möter kvinnor som vill göra abort eller som har gjort abort. Idag har jag varit på ett seminarium på medicinska fakulteten om sexuell och reproduktiv hälsa som hölls av min kontaktperson här Ruth Zurbriggen och gynekologen Gabriela Luchetti. Gabriela startade post-abortkliniken på sjukhuset i Neuquén och var tills nyligen chef där. De pratade om ämnen som saknas eller som jag skulle vilja ha mer av i vår utbildning i Malmö, diskriminering av transpersoner inom vården, genus, ojämlikhet och rasism, sexualiserat våld och hur män och kvinnor ges olika vård och behandling. Det pratas väldigt mycket om den patientcentrerade vården på vår utbildning men det läggs mindre tid på att diskutera sociala konstruktioner, fördomar och diskriminering eller hur vi verkligen ska jobba för att alla ska våga vända sig till sjukvården för att få hjälp utan rädsla för trakasserier från vårdpersonal och andra patienter.

Jag skriver på uppsatsen också och imorgon ska jag göra min första intervju med en av sjuksköterskorna som jag är i kontakt med här i Neuquén!

2 svar på ”Aborträttsaktivism i Argentina”

 1. Tråkigt att det ska se ut så för flickorna och kvinnorna när det gäller abort, det är ju människokroppen det handlar om! Heja aborträttsaktivisterna, vilket jobb de gör!

  Intressant 🙂

  /Suzanne Johannesburg

 2. hej Frida.
  Halkade in på din sida när jag letade runt efter olika abortlagar i världen inför ett skolarbete. Vilken intressant resa du gör!
  Finns så mycket orättvisor(?) i världen som vi i lilla skyddade Sverige inte har en aning om.
  Lycka till i fortsättningen.
  Med vänlig hälsning Hanna Söderström

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *