En vecka i Moshi, Tanzania

Altanen till vårt hus!
Altanen till vårt hus!

Här är altanen till vårt hus. Utsikt över Kilimanjaros topp på baksidan!

Vi startade från Köpenhamn förra måndagen, och resan var allt annat än kort! Först mellanlandade vi i Dubai, där vi skulle spendera följande tolv timmar. Vi började med att stämpla våra pass för att kunna gå ut och eventuellt hänga där lite. Det började med att jag (Linnea) blev stoppad av en polis (eventuellt pga min utstickande outfit som var haremsbyxor och linne, folk var verkligen uppklädda här), och hela min packning checkades. Väl ute från flygplatsen kändes det inte så roligt längre och att åka taxi in till “fejkstaden” kändes mest som ett jobbigt projekt. Vi förberedde oss istället på att hänga på flygplatsen den kommande natten, vilket vi inte var ensamma om. Vi fann en varsin hård stol och kommande timmar gick mest ut på att hitta en mer bekväm sovplats.

Efter en tung natt avgick flyget mot Dar Es Salaam, som var i princip tomt på människor, vilket kändes lite skumt på ett så stort plan. Efter en något omskakande flygtur blev det en kort väntan i Dar Es salam för att sedan flyga i en timme till Kilimanjaro. Vår kontaktperson Sanna kom och mötte oss på flygplatsen och vi fick veta att vi skulle få hyra ett hus som ligger i Shanti som hör till Moshi´s ytterområden. Huset vi bor i är jättefint, med en liten trädgård, och en fantastiskt fin altan. Vi har tagit det ganska lugnt den första veckan, eftersom att studenterna vi planerar att intervjua har påsklov denna veckan också. Vi har varit i Marangu som ligger i anslutning till berget Kilimanjaro, där vi fick en guidad tur om Chagga-kulturen, vilket var väldigt intressant och lärorikt, då vi fick veta mer om bakgrunden till Kulturen här i Moshi och förhoppningsvis fick en större förståelse för “Våra” studenter. Vi har tillsammans med Sanna och Kimby (som kommer härifrån) ändrat våra intervjufrågor så att de ska passa mer här, samt fått de översatta till Zwahili. Vi har även gjort några större förändringar på vår metod, där vi tänker använda oss av intervjukort och även färgpennor och papper, sjukt hur mycket mer kreativ man känner sig här!

 

Vidare ska vi gå en liten Zwahili-kurs i veckan, vilket känns väldigt behövligt. Dock har vi snappat upp och lärt oss en del korta fraser. Vi har även hunnit med en lokal bar/nattklubb där folk verkligen släppte loss, intressant, men jag ljuger om jag inte säger att jag kände mig något obekväm, uttittad osv. Mycket god mat äts det, även om vi inte riktigt uppskattar all Pommes och allt friterat, men det finns ju en del andra alternativ, tack och lov…

Annars flyter det på bra här och vi känner att vi kommit in i allt lite mer, men det tar tid att anpassa sig, speciellt till att inte kunna röra sig “fritt” på samma sätt som hemma. Men vi låter allt få ta sin tid! /Linnea

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *