Lilla Möllan

Marcus skriver

En något märklig företeelse som vi har noterat under de senaste dagarna är hur stort Alla hjärtans dag är på Kuba. Det är knappt en vecka kvar tills Den Stora Dagen, men många restauranger har sedan länge dekorerat med hjärtan och rosor, och det delas ut specialmenyer på varannan restaurang vi besöker.

Egentligen är det väl ganska charmigt, men man blir lite förvånad att just den här högtiden verkar vara så viktig här i planekonomins och socialismens Kuba – en högtid som slentrianmässigt brukar beskrivas som typexemplet på en högtid skapad med kommersiella motiv (till skillnad från alla andra naturliga högtider som vi människor har plockat från träd).

Vi fortsätter som sagt att dansa, och jag fortsätter att framstå som en idiot med 4 vänsterknän. Under senaste partyt fick jag dansa med den mycket snärtiga damen Irmina, som dock avbröt oss efter två minuter, och kallade dit sin bror Carlos, som har dansat salsa sedan hjulet uppfanns.

Sen fick jag order om att studera noga, när Carlos och Irmina showade off, och röjde runt på dansgolvet i fyra minuter och kontinuerligt ropade “Kolla, så här gör man” till mig. Kontentan var typ: “Det är inte bra att dansa som du gör, dansa mer som Carlos, han dansar mycket bättre”.

När det gäller projektet har det gått både bra och dåligt, men vi har stött på en del fenomen som kan vara värda att lyfta fram, framförallt en speciell gata.

Uppe i ambassadkvarteren ligger en gata som sticker ut. Mitt bland alla flaggor och välvårdade byggnader ligger en gata som känns lite som Möllan i Malmö. Längs hela gatan ligger det små shops där man kan få hjälp med sin mobil eller dator, och det strösslas runt med iPhones och andra smartphones, vilket är ganska sällsynt här på Kuba.

Eftersom 3G och mobildata är mer eller mindre obefintligt här är det egentligen ganska värdelöst med smartphones – lite som att ha världens snyggaste badbyxor på en polarexpedition. De som jobbar i shopsen här dock knåpat fram ett par sätt att göra smartphones till just smartphones även här.

För ett par cuc installerar de ett paket med ett gäng appar, alltifrån Wikipedia och Google Maps till Angry Birds och Talking Tom. Google maps utan 3G låter kanske sådär, men i appen är hela Kuba laddat offline, och Wikipedia-appen är likadan, med flera miljoner artiklar tillgängliga offline.

Folk har även berättat om andra taktiker för att lura sig runt internet, men vi tänkte portionera ut det lite under veckorna, så vi tar det i nästa blogg. I veckan hoppas vi kunna genomföra lite fler intervjuer, och har en planerad för ikväll och en imorgon, så förhoppningsvis har vi mer att berätta nästa gång vi har tillgång till internet.

Kram!

PS: Hade massa bilder att lagga upp till detta inlagg, men det verkar inte fungera har : ( DS

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *