Matemwe, Zanzibar

Vi har kommit på god väg med arbetet. Intervjuerna är färdiga, likaså resultatet. Jag var aldrig med under intervjuerna utan jag satt på rummet med transkriberingen. Beslutet grundades av flera anledningar, som jag inte behöver gå närmare in på här. I alla fall, jag har gått igenom 5-6 timmars intervjutid och känt mig rätt nedstämd emellanåt. Dessa tjejer, som alla har hoppat av vår motsvarighet till åttan och nian, har från olika håll blivit svikna och motarbetade. Vare sig det rör sig om pengabrist, sjukdomar, trakasserier eller/och allmänna svårigheter att klara av skolan, så är varje historia gripande att höra. Framtidsdrömmar som inte längre är möjliga, där motgångarna säger åt varje tjej: ”tillbaka på din plats, tillbaka till fattigdomen”

Förra blogginlägget kunde ni läsa om min optimistiska syn på Tanzania, men landet har utmaningar. För att lyfta Tanzanias femton miljoner människor (en tredjedel av befolkningen) ur fattigdomens grepp, behövs bl.a. en rejäl satsning på utbildning, vilket jag starkt tror på. Vår uppsats och dess ämne känns därför väldigt viktig, men samtidigt är den så fruktansvärt betydelselös. Vår uppsats kommer inte förändra ett skvatt för de åtta tjejerna i Matemwe, heller inte för alla de tjejer och killar som i framtiden kommer att hoppa av sin utbildning i Matemwe.

Jag är nog inte den enda som känner mig maktlös i den lilla byn med de femstjärniga hotellen.

3 svar på ”Matemwe, Zanzibar”

 1. Hoppas Josefhin mår bättre nu och att du Johannes mår bra.

  Ja, det är många tankar som kommer upp efter detta inlägg dock finner jag inte många ord för att beskriva mina tankar.

  Själv efter mina fokus grupper känns det som att privatiseringen av sopsystemet här i Egypten rekryterar barnarbete som i sin tur leder till sjukdomar. Självklart är allt inte svart på vitt, dock tror jag att både ni i Tanzania och jag i Egypten har lämnat spår efter oss. Människor har fått tala ut om deras tankar och situationer, som även det är otroligt viktigt och ibland räcker det… Eller vad tror ni?

  Att utbildning är ytterst viktigt är en aspekt jag också fått stöta på. Majoriteten av deltagarna jag intervjuat uttrycker det klart och tydligt. Om det inte handlar om att man inte fått utbildning så handlar det här också om att få tillgång till bra utbildning som kräver massvis med pengar…

  Jag önskar er all lycka de resterande dagarna…
  Veronica

  1. Oj det är verkligen ett stort område du har kommit in på där Veronica! Vi känner också att ju mer man börjar gräva desto större blir ämnet. Man hade kunnat göra en separat undersökning på varenda anledning som flickorna i vår studie har tagit upp! Så mycket att göra, men som Anna-Lena kommenterade innan, vad kommer det göra för nytta? Förhoppningsvis som ni säger båda två: fotavtryck och många bäckar små, men framför allt att vi får lära oss så mycket.

 2. Jag känner som er ibland. Vad kommer det här examensarbetet att göra för nytta? De lärare jag observerar och intervjuar kommer inte själva kunna göra något åt utbildningssituationen i Etiopien. Och på stadens Teacher Training College där de faktiskt har möjlighet att skapa förändring verkar ledningen mena att det är lärarnas och elevernas eget fel att undervisningen har låg kvalitet. När de får mitt arbete hamnar det nog längst ner i någon pappershög. Vi får hoppas att det vi gör förändrar något för någon. Många böckar små. Om inte annat kommer det att förändra oss själva.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *