Back to Suva

17 nov

Vi är tillbaka i Suva igen efter nästan tre veckor på resande fot. Vi har sett och upplevt mycket. Att resa runt med lokaltrafik runt om Fiji, se landsbygden och hur människor bor där, är en helt annan upplevelse av Fiji än Suva. Även om vi inte haft tillfälle att bli inbjudna till någon by har vi sett dem utifrån och inser att det är ett annorlunda liv än det i städerna. Upplevelsen utifrån är att livet i byarna enklare, de odlar mycket mat själva och lever tillsammans. På våra bussresor har vi sett hur hjälpsamma de är mot varandra, hjälper varandra av och på med bagage, hjälps åt när barn gråter och ställer erbjuder alltid kvinnor och äldre platser om bussen är full. Väldigt olikt den kollektivtrafik vi är vana vid hemma.
Vi har inte skrivit så mycket om Fiji-time men det är ett vedertaget koncept som Fijianerna verkar ganska stolta över. En väldigt avslappnad attityd till tid. Vi trodde när vi kom hit att det enbart innebar att folk var sena till möten och liknande men efter en tid här har vi insett att de helt enkelt har ett annat förhållningsätt till tid. Det kan lika gärna innebära att en skjuts är en halvtimma före bestämd tid eller att en bussresa tar 4,5 h när chauffören mumlar 1,5 h vid start. Det är som att tiden inte är viktig på samma sätt som hemma. Detta är en ibland frustrerande (mest för Therese) men oftast spännande inställning som vi förmodligen borde lära oss av. Det är svårt för oss att inte tycka att det spelar någon roll om nattfärjan tar 11 h eller 17 h men när man väl är där med kräkande människor omkring så är det bara att gilla läget och fascineras av tidsfenomenet, hur viktigt är det egentligen? Emilia har läst en artikel om en av grannstaterna i South Pacific, Mikronesien, där de nämner deras förhållande till tid. Att de inte ser det som en kvantitet, inget man mäter, utan bara ett nu. Visst är det ett spännande synsätt?
Det känns i alla fall skönt att vara tillbaka i Suva några dagar. Första varmvattenduschen på en dryg vecka var härlig och välbehövlig. Det var också roligt att träffa tanterna på Palm Court Bistro som kände igen oss och serverade en ypperlig frukost efter båtresan.

Kramar från oss

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.