“Be the change you wish to see in the world”

Mitt föregående inlägg försvann, så hoppas nu på att inte detta inlägg försvinner.

Då jag snart har varit i Egypten i 2 månader, så har jag fått in en massa användbar data till min studie. Jag har använt mig av fokus grupper för att samla in data vilket har varit otroligt givande. Då jag dessutom använt mig av bilder (som jag själv tagit den första månaden och som jag kommer att bifoga) har varit ett väldigt bra hjälpmedel då jag låtit personerna i varje fokus grupp berätta deras tankar och på så sätt har diskussionerna kring dessa utformat en viss typ av attityd till sophämtare samt till ett återvinningssystem.

Dock måste jag säga att jag fortfarande är djupt besviken på hur gatorna i Kairo ser ut. Nu är sophögar i många delar av Kairo en del av varje Kairobos vardag. Dessutom har en ny nisch börjat träda fram, sophämtarna tar bara det avfall de är intresserade av t.ex. plastflaskor och lämnar det organiska materialet på gatorna. Som jag har förstått så förespråkade president Morsy om tre huvudsakliga punkter han skulle åstadkomma under de första 100 dagarna vid makten. Den tredje punkten handlade om waste managment. Dock så är de människor jag talat med är djupt besvikna då de 100 dagarna nästan passerat och att de inte sett eller ser någon förbättring.

“Be the change you wish to see in the world” – Ghandi

Det är inte många som inser att det även handlar om att man på individ nivå vill genomgå en utveckling och bidra till en bättre miljö i Kairo. Här är vikten av utbildningen en stor utmaning då ungefär 3% av Egyptens budget går till kommunal utbildning. Så vill man ha bra utbildning får man söka sig till privata, oerhört dyra skolor eller universitet. Med detta innebär det dock inte att alla som väljer privata skolor eller universitet får en bra utbildning som rekryterar miljökunskap. Detta är ett ämne som människor har svårt att associerar till deras t.ex. biologi undervisning. Hur som helst är människor i alla fall i en NGO, jag kommit i bra kontakt med väldigt villiga att veta mer om hur man t.ex. återvinner. Därför kommer jag om jag finner tid efter all min transkribering att hålla en liten kort introduktion till varför det är bra att källsortera samt till hur situationen och varför situationen ser ut som den gör i Kairo.

Jag jobbar på och har haft det otroligt roligt hittills, för varje dag känner jag mig mer som en del av samhället delvis kan det bero på att min arabiska blir bättre och bättre och att jag smälter in. Hade jag kunnat stanna längre hade jag absolut gjort det, dock är det lite mer än en månad kvar och det gör mig väldigt glad. Mötet med nya människor är obeskrivligt. Jag känner mig lyckligt lottad som fått denna möjlighet. Tack.

From Kairo with LOVE,
Veronica

KategorierLS

2 svar på ”“Be the change you wish to see in the world””

 1. Såg ett intressant reportage på Al Jazeera idag om sopdumpning i vattendrag någon timmes väg utanför Kairo. De diskuterade hur detta påverkar vattendragen och bland annat fruktodlare. I takt med att folk här i Etiopien får bättre ekonomi och större tillgång till förpackade varor kommer liknande problem troligtvis att öka även här. Redan nu är alla vägkanter och gator nedskräpade och folk i allmänhet verkar inte ha någon förståelse för att t ex plast inte bryts ner på samma sätt som organiskt avfall. Det finns inget välutvecklat sophämtningssystem och folk kastar antingen ut skräpet på gatan eller ner i torrtoaletter (där det ju inte bryts ner). Ska bli intressant att läsa ditt arbete när det är klart. Lycka till.

  1. Hej Anna-Lena,
   Tack, detta måste jag verkligen kolla upp!
   Här i Kairo är fenomenet snarlikt. Det är inte många människor som har en förståelse för vad som händer med en vara efter att de konsumerat den till att de slänger den. Ännu sorgligare är det att diskutera med människor som är fullt medvetna om dessa förödande konsekvenser men som väljer att bara följa med strömmen. Här finns ett utvecklat sophämtningssystem och ett återvinningssystem dock väljer regeringen att utesluta dessa, då de tjänar miljoner med pengar i denna industri och dessutom är industrin privatiserad…

   Tack så mycket. Hoppas det går bra för dig med!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *