Tabaski

Idag är Dakar inte sig likt. Tyst, lugnt och stilla istället för folk överallt. Till och med de små skjulen som säljer enkel mat och dryck och som nästan alltid är öppna är stängda idag. Tabaski (eller Hajj som Micke S firar i Bangalore) är en stor familjehögtid här, och det verkar som om de flesta Dakar-bor har åkt till släktingar utanför staden. Mina vänner hade inte möjlighet att åka till sin släkt, så vi har firat här i Dakar. Varje familj ska helst slakta sitt lamm utanför huset. När vi kom till festligheterna var lammet redan slaktat och jag är glad att jag slapp se när det slaktades, men det låg kvar utanför porten och en man skar bort kött från den medan andra delar från den redan höll på att tillagas. När vi kom serverades vi först lite lammlever som frukost (vid 14-tiden). Några timmar senare blev det lammrevben som försmak på lunchen. Vid 18-tiden var det dags för lunch, tredje omgången lamm, och då var det en slags lammgryta. Alla äter med händerna ur samma gryta. Efter allt lamm var vi trötta och gav oss hemåt, utan att ha ätit fjärde omgången lamm, den egentliga middagen. Men jag tror inte att jag hade kunnat få ner minsta lilla lammbit till.

Kläder jag fått av min vän att fira Tabaski i
Kläder jag fått av min vän att fira Tabaski i

Finklädd och nysminkad
Finklädd och nysminkad

Ett svar på ”Tabaski”

  1. Det låter som ni haft en riktig heldagsfest. Finklädda och allt. Ja det är otroligt hur stadslivet för en dag ändrar karraktär. Och jag antar att när nu fastemånaden är över så blir det ytterligare mer puls på dagarna i Dakhar! Jag njöt själv min middag på Mangalo pearl som vär fullt till sista stol med festklädda och uppspelta familjer. Jag undrar om det har blivit lite mindre där sedan de flyttat ner till bottenplan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *