James Madison – ett välkomnande ställe

Vi anlände till Washington Dulles Airport på söndag eftermiddag och blev upplockade av John en pratglad fd militär som berättade mycket om Virgina under bilresan till Harrisonburg. Väl där blev vi välkomnade av Emily Wishon från Center for Globle Engagement (CGE) på James Madison University (JMU). Vi inrättade oss i deras Guest house och inledde vistelsen med en trevlig middag tillsammans med Emily och Pernell Whitfield från samma avdelning.

Dag 1

På förmiddagen hade vi möte med John Knight, Assistant Vice President, Finance, och Diane Stamp, Assistant Vice President, Budget Management. Vi fick en genomgång av budgetprocessen och övergripande om hur de ekonomiska förutsättningarna är för unversitetet. JMU är ett sk Public University och finansieras genom anslag från delstaten och genom studieavgifter. De har ungefär lika många studenter som Mah men en omsättning som är 2-3 ggr större huvudsakligen beroende på att de äger sina byggnader och har omfattande idrottsverksamhet.

Efter detta möte så hade vi ett lunchmöte med Liz Heavner Manager, International Accounting. Hon berättade om deras arbete med att stödja JMU-studenter och anställda på utrikesresor. Universitetet äger boenden bl a i Florens, Antwerpen och London. De har 1100 urikesresanden per termin.

Eftermiddagen inleddes med möte tillsammans med Jimmy Rule, Associate Controller, Accounting and Reporting. Han berättade bl a om årsredovisning och finansiell inrapportering till delstaten. JMU har en hösttermin och en vårtermin precis som i Sverige och de har ett räkenskapsår som inleds 1 juli och slutar 30 juli året därpå (brutet räkenskapsår).

Eftermiddagen fortsatte med en rundtur på unversitetsområdet. Pernell var vår guide. JMU har ett stort campus med många byggnader och bl a flera arenor. Skollaget Dukes är för närvarande mästare i amerikansk fotboll bland universiteten. JMU har många studentbostäder på campus och byggnader med rekreation för studenter. De som studerar på JMU får tillgång till väldigt mycket service och hjälp på universitetsområdet.

På kvällen hade vi middag tillsammans Donna Sharpes, Study Abroad Advisor och Taryn Eggleston, Assistent Director, Study Abroad, CGE, på restaurang Bella Luna där vi åt stenugnsbakad pizza.

Dag 2

På morgonen blev vi upphämtade av svenskättlingen Rick Larson, Assistent Vice President, Human Resources, som körde oss till ett möte med Human Resources Departement. Vi fick på detta möte bl a lära oss att de har många studenter som arbetar deltid åt universitetet.

Lunchen intogs på restaurang Clementine tillsammans med Diane Yerian, Director of Human Resuorces, och ett par andra från HR-avdelningen.

Under eftermiddagen hade vi möte med Mark Angel, Associate Controller, Accounting Operations. Han berättade om deras fakturahantering, betalningar och lönehantering. Hos JMU tillhör lönehanteringen ekonomifunktionen och ej HR-avdelningen som de gör på Malmö högskola.

Dag 3

Vi hade möte med Dale Hulvey, Assistant Vice President, Information Technology. De arbetar mycket med utvecklingsprocesser och intressant var att de har ett antal Business Analysts som hjälper verksamheten med att utreda deras behov av IT-stöd. Dessa fungerar som en länk mellan verksamheten och IT-avdelningen.

På eftermiddagen gick vi på hike i vackra Shenandoah Valley tillsammans med Emily och Elena Gillis, Study Abroad Coordinator. En kvinna vi mötte berättade att hon sett en björn en stund tidigare. Vi mötte dock ingen björn men fick däremot se söta chipmunks.

 

Dag 4

Sista dagen bestod av en brunch tillsammans med Emily och Michele Estes, Associate Professor, College of Education, samt ett besök på Dayton Farmers Market. Michele har varit på Malmö högskola flera gånger och tyckte det fanns många likheter mellan våra universitet.

Därefter var ett spännande, roligt, intressant och mestadels soligt besök på JMU över. Vi kände oss väldigt välkomna är mycket tacksamma och glada över att vi fått uppleva allt detta!

Christian, Jesper och Tobias

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *