Posters, post-its och fördomar

Kulturella skillnader åsido, det här med grupparbeten, post it-lappar och snabbt hopsnickrade posters verkar vara universellt. Dagen bjöd på en rätt så bra övning där man på väldigt kort tid, först solo och sedan i grupp skulle hjärnstorma fram lösningar på problem som kan uppstå när man sysslar med utbildningssamarbeten och gemensamma examina. Problemen formulerades också av gruppen, på post it-lappar. Sedan skulle lösningarna sorteras, graderas och presenteras på säljande posters.

Var bra på sociala medier, välkomna utländska studenter, var tydlig i informationen om studenters rättigheter och skyldigheter hamnade någonstans i topp. Bland mycket annat.

Efter lunch var det dags för små presentationer, både av en professor som dragit igång ett joint degree-program med bland annat Luleå tekniska universitet om råvaruteknik som som jag fattade rätt är ett tvärvetenskapligt program som innefattar både teknologi och naturvetenskap. Sedan hade Ekonomihögskolans  chef för internationella avdelningen en dragning om hur de har gått till väga när de skapat olika typer av samarbeten. Det var mycket lösningar som jag inte tror skulle funka i en svensk kontext.

Men innan dessa två gavs den presentation som egentligen var eftermiddagens stora behållning. En student från Colombia som gått ett Joint degree program i bland annat Liège berättade om hur mycket det gett henne både kunskapsmässigt som student, och som människa – hur hon fått sina fördomar om så väl spanjorer som muslimer krossade, och med hennes egna ord – förändrats djupt i själen.

Som avslutning på den här bloggposten så blir det lite exteriörer från den gamla industristaden Liège. För att vara så liten som den är med sina 190 000 invånare så är det ett förvånansvärt stort urbant centrum där butiker och bostäder samsas om platsen, det känns nästan som en miljonstad då man strosar omkring, det finns både stora boulevarder och torg, och gamla delar med gränder och prång som verkar vara planerade på medeltiden.

    

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *