Cafémöte på fakulteten för kultur och samhälle

På måndagen hölls ett cafémöte på initiativ av rektor. Syftet med cafésamtalen som ska genomföras på samtliga fakulteter mellan dekan och rektor är att diskutera och lyfta nuläge, framtid och strategiska satsningar för respektive del av lärosätet.

Dekan Rebecka Lettevall och rektor Kerstin Tham inledde mötet med att tacka alla medarbetare för den insats som gjorts under senaste året då många har jobbat hårt med omställningen till distansarbete beroende på Covid-19-situationen.

Det konstaterades att mycket har hänt under fakultetens tre första universitetsår. I fjol fick bland annat institutionerna ett större ansvar för forskarutbildningen samtidigt som det bildades två nya forskningsplattformar och flera nya masterutbildningar. I år har det exempelvis genomförts ett framgångsrikt arbete med ansökningar om externa forskningsmedel, lyfts ett nytt vetenskapsområde (visuell kommunikation och teckning) samt genomförts fyra doktorsdisputationer (ytterligare en ska ske under innevarande månad) och ett licentiatseminarium.

”Vi gör så många bra saker som vi ska vara stolta över, vi behöver prata mer om hur vi ska prioritera utvecklingen nu när vi befinner oss mitt i en pandemi,” sa dekan Rebecka Lettevall.

Profilskapande utbildningar på kultur och samhälle
Många av utbildningarna på Fakulteten för kultur och samhälle är väldigt profilskapande för lärosätet.
”Det är unikt att vara med om att bygga ett nytt universitet, sa Rebecka Lettevall. Under de senaste åren har vi arbetat hårt för att öka det kollegiala engagemanget.”

Rektor Kerstin Tham betonade att fakulteten KS har en oerhört viktig roll i profileringen av universitetet, som det öppna universitetet, det gränsöverskridande universitetet och samhällets kritiska röst. ”Kultur och samhälle är experter på tvär- och flervetenskaplighet, det är unikt i världen, vågar jag påstå.”

”Koka soppa på en spik”
Utmaningarna framöver handlar som tidigare år om att hantera det nationella systemet med tilldelningen av studentpengen.
”Det är som att koka soppa på en spik, säger Rebecka Lettevall och fortsätter, soppan blir ju allt tunnare på många sätt för varje år. Studenter får lite undervisningstid, lärare får undervisa på fler kurser. Med en så här dålig tilldelning blir det svårt att förändra läget. Men vi behöver fortsätta arbeta för att öka våra anslag. Det är inget som kommer av sig själv.”

Vilka lösningar finns det då för att vända utvecklingen? 
”Tyvärr är det här ett problem som blivit ännu mer kännbart under pandemin, säger Kerstin Tham; en väg framåt skulle kunna vara att slå ihop sig med andra lärosäten och dela erfarenheter, det skulle kunna resultera i en eller flera analytiska debattartiklar.”
Kerstin Tham informerade även om att den gemensamma ekonomin kommer att diskuteras på rektors ledningsgrupps temadag i februari.  

Forskning på olika nivåer och i olika miljöer
Forskningen är ett levande område på så vis att den sker på olika nivåer och av olika individer och miljöer. Många idéer och forskningsområden behöver få en chans att utvecklas. Rebecka Lettevall nämnde att det just nu finns fyra forskarplattformar på fakulteten. Dessa försöker fakulteten stödja på bästa möjliga sätt vilket bland annat bidragit till att forskningen utvecklats, exempelvis genom många nya ansökningar av externa medel.

På mötet diskuterades även behovet av tydligare och mer transparenta akademiska karriärvägar för lärare och att få utökad forskning utöver sin undervisningstid. Därför ger KS en satsning på en kortsabbatical för sju personer på Fakulteten under hösten 2021. Här får de tillfälle att under tre månader kunna fokusera endast på forskning samt nästa individuella karriärsteg. 
Ett sätt kan även vara att ha en överbryggande forskarskola som knyter ihop ett tematiskt område som är fler- och tvärvetenskapligt.

Kulturstart
Till sist diskuterades den universitetsövergripande satsningen Kulturstart. Rebecka Lettevall berättade att satsningen går framåt trots coronapandemin. Det finns ett stort intresse för olika typer av kultursamverkan, ett stort och växande område.
Även Kerstin Tham har goda erfarenheter från motsvarande satsningar i övriga landet där man utvecklat sin kulturprofil och breddat sin rekrytering. Här har fakulteten för kultur och samhälle en viktig roll framöver.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *