Antalet ansökningar vänder uppåt – växande intresse för fristående kurser

Som många av er säkert sett i universitetets nyhetsbrev, på hemsidan eller i nyhetsmedia, har antalet ansökningar till höstens utbildningar ökat. Ökningen är rent av större vid Malmö universitet än vid något av de andra bland landets tio största lärosäten. Glädjande nog är ökningen också kraftig vid just Fakulteten för kultur och samhälle.

I fjor minskade ansökningarna, vilket gjorde många av oss litet oroliga. Utan studenter blir det ju svårt att klara utbildningsuppdraget, och om vi misslyckas med det kommer de ekonomiska konsekvenserna att bli allvarliga.

Men nu vänder siffrorna alltså uppåt, särskilt vad gäller så kallade ”prio 1-ansökningar” (dvs förstahandsval). Där överträffar vi rent av den tidigare toppnoteringen från 2021 på 6.724. Denna gång är det nämligen hela 6917 sökande som valt någon av våra utbildningar i första hand.

Värt att notera är att vi har många populära fristående kurser. Fem av de tio mest sökta campusbaserade kurserna vid Mau finns på KS, liksom fem av de tio populäraste distanskurserna.

Över huvud taget ser vi ett växande intresse för fristående kurser. Det är också tydligt att allt fler föredrar att studera på distans. I flera fall kan vi också konstatera att kurser som tidigare haft problem med söktrycket blivit betydligt populärare när de bytt form – exempelvis genom att omvandlas från campuskurs till distanskurs.

Vi kan alltså konstatera att det arbete vi lagt ner på att utveckla ett utbildningsutbud som präglas av mångfald vad gäller undervisningsformer (campus/distans, fristående kurs/program, svenska/engelska etc.) har varit lyckat. Nu är det viktigt att vi fortsätter på den inslagna vägen. Exempelvis kan våra idéer om den framtida utvecklingen av utbildningsutbudet nog göras ännu tydligare i den agenda för sammanhållna och gränsöverskridande miljöer vi just nu håller på att färdigställa. Vi vill ju gärna att dessa miljöer ska vara hållbara och dynamiska, då krävs det mångfald och flexibiliet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *