What’s up?

Nu är vi tillbaka igen efter en lång påskledighet med sol – det var välbehövligt! Hoppas ni alla haft möjlighet att ta en promenad, läsa en bok, äta något gott. Själv känner jag mig alltid rätt trög efter att ha varit helt ledig några dagar, så nu håller jag som bäst på att starta igång arbetshjärnan igen. En koll på kalendern ingår i detta: vad har vi gjort och vad ligger framför oss?

En bild av en staty i Västra Hamnen, universitetsbyggnaden Orkanen syns i bakgrunden.
Foto: Annika Olsson.

Halvvägs in i terminen innebär att vi haft alla kvalitetsdialoger med institutionerna (mycket bra framåtsyftande samtal) och att vi förbereder oss för KS dialog med universitetsledningen. Det pågår väldigt mycket strategiskt arbete på alla institutioner, inte minst i relation till kunskapsmiljöerna: nya kurser; flera rekryteringar på gång; nya doktorander på ingång, massor av ansökningar. Full fart på ett positivt vis. Nu har också Mona Lilja börjat sitt uppdrag som prefekt vid GPS 1 april – välkommen Mona och tack Gunnhildur Magnusdottir för ett bra jobb som tf prefekt!

Vi är också mitt i processen med att rekrytera ny prodekan efter Magnus Nilsson, som fick ett stort bidrag från VR för att bygga miljö och ska ägna sig mer åt forskning från och med i höst.  Vi har nu intervjuer med tre kandidater, och händer ingenting oförutsett hoppas vi vara helt färdiga med processen i början av maj.

Ett annat arbete vi är mitt i är en uppföljning av fjolårets utvärdering av forskarutbildningarna (alla utom ett ämne) vid KS. Utvärderingen, som generellt var positiv, konstaterade bland annat att vår organisering av forskarutbildningen behövde ses över för att bli tydligare (beslutsvägar och processer upplevdes som något snåriga och otydliga) och mer resurseffektiv. Som ett led i detta arbete fick professor Malin Ideland (LS), med stor erfarenhet av och kunskap kring forskarutbildning, i uppdrag att se över just rutiner och processer. Hennes rapport har precis landat i mailkorgen (och diariet: LED 2023/151) och innebär att vi nu ska analysera hennes slutsatser och fundera över hur vi går vidare. (Det kommer också en åtgärdsplan som tar fasta på andra slutsatser i utvärderingen.)

Nästa vecka ska jag, prefekt Kerstin Sandell och Helene Waldeck på nationellt dekanmöte för samhällsvetenskapliga fakulteter i Uppsala. Temat är forskning, samverkan och finansiering. Medverkar gör bland annat representanter från flera forskningsfinansiärer och även statssekreterare Maria Nilsson. Vi ser till att ni får information när vi varit där. Detta är ju extremt viktiga frågor för oss att bevaka.

2023 är ju också stora jubileumsåret: Malmö Universitet 25 år, K3 25 år och US och GPS 15 år!

Vi firar hela året, men extra mycket:

  • 31 augusti 2023: 15.00-18.00. Save the date och gör firandet till en del av undervisningen!
  • Måndag 9 oktober är KS-dag i högtidsveckan då våra nya professorer av olika slag kommer att hålla föreläsningar för både kollegor och studenter, och fredagen 13 oktober samlas vi till årshögtid för att fira alla Malmö Universitets nya doktorer och professorer tillsammans
  • 8 november är vår första gemensamma KS-dag om våra gemensamma kunskapsmiljöer. Mer information följer, men detta är ett viktigt steg i vårt arbete att synliggöra oss själva för varandra! Så boka in dagen – den kommer att bli både spännande och mycket viktig för oss (jag vet att några redan har annat inbokat, men vi ska se om vi kan hitta en lösning).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *