Anvisningar för antagning av docent vid Fakulteten för kultur och samhälle

Bakgrund

I Malmö universitets riktlinjer för antagning av docent (LED 2019/479) anges att specifika krav kan fastställas vid respektive fakultet med hänsyn tagen till ämnesområdets särart och tradition och att sådana krav beslutas i enlighet med gällande delegationsordning.

Fakultetens lärarförslagsnämnd har genomfört en omvärldsanalys och vid flera tillfällen diskuterat frågan. Frågan har också föredragits i fakultetens forsknings- och forskarutbildningsnämnd av prodekan Magnus Nilsson och diskuterats i fakultetens ledningsgrupp samt i fakultetsstyrelsen.

– Vi har diskuterat behovet av lokala riktlinjer i flera fora, exempelvis lärarförslagsnämnden (som ju bereder ansökningarna om antagning av docent), fakultetsstyrelsen och fakultetens ledningsgrupp och kommit till att universitetets riktlinjer på det stora hela taget fungerar väl för oss. Dock har vi velat understryka att det ska råda ganska stor frihet beträffande i vilka ämnen man kan antas som docent och att det är viktigt att klargöra den sökandes bidrag till samförfattade publikationer, säger Magnus Nilsson.


Beslut

Vid Fakulteten för kultur och samhälle:

– ska den som ansöker om antagning som docent använda universitetets meritportfölj för att presentera sina meriter.

– ska den som ansöker om antagning som docent ange den egna forskningsinsatsen beträffande sampublicerade skrifter.

– är det möjligt att antas som docent i det ämne den sökande disputerat i, är anställd i eller huvudsakligen bedriver undervisning eller forskning inom.

– antas endast i undantagsfall docenter som tidigare antagits vid annat lärosäte.

Beslut i detta ärende har fattats av undertecknad dekan efter föredragning av prodekan Magnus Nilsson. Beslutsdatum: 2020-09-15

Prodekan Magnus Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *