Mona Lilja är sedan april i år ny prefekt på institutionen för globala politiska studier.
Hej Mona! Hur har din första tid som prefekt varit?
– Det har varit spännande och intressant! Institutionen för globala politiska studier är en fascinerande mångvetenskaplig miljö med exempelvis filosofer, litteraturvetare och statsvetare som arbetar ganska tätt tillsammans. Vi har en bred spännande samhällsnyttig forskning och debatterar med varandra utifrån våra olika perspektiv, förenade i ett gemensamt intresse för globala frågor.
Jag är också imponerad av administrationen, mycket professionell och rolig att arbeta tillsammans med. Sammanfattningsvis, det är mycket på gång och folk vill mycket, det finns entusiasm. Den här inledande perioden har varit fantastiskt rolig.
Vad gjorde du innan du kom till Malmö universitet?
– Jag har tidigare varit professor vid Institutionen för Globala Studier vid Göteborgs universitet. Jag har också varit ämnesprofessor och ämnesföreträdare på Sociologen i Karlstad där jag ansvarade för utbildning och forskning. Utöver detta har jag arbetat en tid på avdelningen för genusvetenskap i Göteborg och har varit gästprofessor i Bilbao och Paris. Min forskning syftar till att kartlägga olika motståndsstrategier samt dess inverkan på sociala förändringsprocesser. Sedan många år tillbaka är jag med och leder både ett internationellt nätverk i motståndstudier och en nationell forskargrupp. Jag har skrivit flera böcker och artiklar i ämnet motståndsforskning.
Vilka frågor är i fokus just nu på institutionen?
– Det har varit mycket arbete med forskningsansökningar som ska skickas in, men nu är ansökningsperioden slut. Framöver ska vi arbeta med att stärka det interna samarbetet på institutionen. GPS är väldigt utåtriktade och har många externa samarbeten, vilket är fantastiskt. Men nu vill vi även jobba på att stärka det interna samarbetet och den fysiska arbetsmiljön. Vi har satt igång ett visionsarbete där en grupp om tio medarbetare förbereder för ett internat i augusti. Parallellt med detta ser vi över kursutbudet, samlar in information, analyserar samhällsläget och följer samhällsdebatten. Vi jämkar ihop vad vi tycker är spännande och viktigt med vad studenterna vill läsa. Detta ligger till grund för vilka kurser vi kommer att ge.
Var är ni i arbetet med sammanhållna och gränsöverskridande kunskapsmiljöer?
– Just nu arbetar vi med att göra undervisningen mer forskningsanknuten; med att sätta undervisningen i ett större sammanhang. Våra forskare och lärare arbetar hårt för att vi skall ha forskningsanknuten undervisning. Det är positivt att önskan om att arbeta med sammanhållna och gränsöverskridande kunskapsmiljöer kommer både ovanifrån och underifrån.
Vilken roll tycker du att forskning och utbildning har i geopolitiskt svåra och instabila tider?
– När samhället översvämmas med fake news spelar den akademiska kunskapsbildningen en mycket viktig roll med sina evidensbaserade forskningsresultat. Forskningen kan gå in och kritiskt granska olika (o)sanningar som cirkulerar och presentera andra, beläggbara, bilder. Vi står inför många och stora utmaningar idag såsom fattigdom och klimatförändringar. En del av dessa utmaningar är gamla, andra är nya. I det läget är forskningen viktig, att konstruktivt visa på olika alternativ och möjligheter och vara lösningsinriktad. Forskningen tjänar som en motvikt och kan presentera nya och alternativa perspektiv, skapa debatt och granska demokratins utmaningar.
Fakta om Mona
- Namn: Mona Lilja
- Bor: Göteborg och Varberg (har stuga i Varberg). Har fyra barn.
- Fritidsintressen: Odlar mycket, till exempel melon, pumpa, kål och massor med blommor.
Aktuellt på KS
Ny professor utsedd
Kristin Järvstad har av rektor blivit utsedd till ny professor på Kultur och samhälle.
Nytt nätverk
Välkommen att registrera dig till Launch Seminar of the reconstituted Centre for Modern European Studies (CEMES), ett nytt nätverk som KS fakultet nu är medlem i. Seminariet arrangeras den 25 augusti här på Malmö universitet. Läs mer och ladda ner inbjudan bifogad. Har du frågor om nätverket kontakta Dino Knudsen.