Det är viktigt att förstå vilka vi är och vad vi kan göra

Per Linde har varit på institutionen för konst, kultur och kommunikation (K3)
lika länge som den funnits, det vill säga i 25 år.

– Jag började som student när K3 öppnade sina dörrar 1998, därefter blev jag doktorand. Idag är jag universitetslektor i interaktionsdesign och tillförordnad prefekt.

Per Linde, universitetslektor i interaktionsdesign



Vilka är dina största utmaningar i rollen som prefekt? 

– Att komma in på kort varsel som prefekt är utmanande. Även om jag varit här länge är det mycket nytt att lära sig. Det är också mycket som förändrats sedan vi blev universitet.
I dessa ansträngda tider är också ekonomin en utmaning, att få kvalitet i utbildning och forskning.

Vad händer på institutionen just nu?

– Det händer mycket som vanligt. Framför allt arbetar vi med uppdraget om att utveckla sammanhållna och gränsöverskridande internationella miljöer. Vi identifierar vilka teman vi ser som är starka på institutionen och hur vi kan formera oss runt det på ett konstruktivt sätt. Frågan är hur vi på ett starkare sätt kan integrera forskning i utbildningen.

Berätta lite om ditt forskningsområde?

– Ämnet interaktionsdesign är en ung akademisk disciplin med endast fyrtio år på nacken. Det handlar om människans förhållande till teknologin, vilken roll teknologin spelar i människors liv och dess påverkan på samhället – hur den berikar eller försvårar.
Min forskning handlar om deltagande design – hur människan som ska använda en viss teknologi kan vara med och utveckla den, inte bara vara passiva konsumenter.

Vad är mest intressant inom ditt forskningsområde just nu?

– Just nu pågår väldigt starka digitaliseringsprocesser i samhället – här är det viktigt att inte bara utveckla det teknologiska perspektivet, det är viktigt att ha en kritisk blick. Ett intressant exempel är Explainable AI som handlar om beslut som fattas med automatiska beslutsprocesser, och på vilka grunder de fattas.

Du är inte ”bara” forskare, du är också poet, hur ser du på AI-chatbottarnas möjligheter att lära sig skriva riktigt bra poesi?  

– Det beror så klart på vad man räknar som god poesi. Men tänker man sig poesi som något som har en sådan verkan på en läsare/lyssnare att det skapar en poetisk upplevelse så är ju det ett förhållande som inte nödvändigtvis privilegierar en mänsklig författare. Så ja, jag tror nog att en AI kan skapa vad vi kalla god poesi ur det perspektivet. Men sedan är det ju också en fråga hur den kreativa processen fungerar. Där tror jag att det, ska vi kalla det det mänskliga, skapandet fungerar på ett särskilt vis som dagens AI inte kan replikera, inte just nu i alla fall.

Per Linde inledde sitt uppdrag som tf prefekt i januari 2023 i samband med att Annika Olsson, tidigare prefekt på K3, påbörjade det övergripande uppdraget som dekan på KS.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *