På gång inom utbildning

Med tilltagande höstvindar och regnväder är det väl dags att inse att sommaren är över för det här året. Tur att den mörka delen av året är full av intressanta arbetsuppgifter och möjligheter att träffa både studenter och medarbetare tredimensionellt igen.

Författare: Maria Wiktorsson, KS Vicedekan/Universitetslektor

Samtliga institutioner på KS har under de senaste åren arbetat med översyn och konsolidering av utbildningsutbudet på olika sätt. Under vårens kvalitetsdialoger (2022) framkom ett behov av gemensamt arbete inom fakulteten för att stödja den pågående utvecklingen. Bland annat ska fakulteten samarbeta kring utbudet av valbara kurser och tydligare synliggöra de kurser vi erbjuder, och vi påbörjar detta arbete under hösten. Också kopplat till rektorsuppdraget om sammanhållna och gränsöverskridande kunskapsmiljöer finns det fortsatt arbete att göra avseende översyn och utveckling av utbildningsutbudet. En tydligt utpekad del gäller utveckling av kurser på engelska inom svenska utbildningsprogram för att öka möjligheterna till utbyte både internationellt och på hemmaplan, och vi har redan pågående utveckling inom detta område.

Beredningen för utbildning har satt sina prioriteringar för 2022/23 och kommer bl.a. att fortsätta arbetet med att vidareutveckla studentinflytandet vid Malmö universitet. Studenters engagemang och delaktighet i utvärdering och utveckling av utbildningar bidrar med perspektiv och erfarenheter som är nödvändiga för fortsatt kvalitetsutveckling av både utbildningar och lärandemiljön som helhet. Mycket dialog kring utbildningsnära kvalitetsutveckling sker i våra kurs- och programråd. De semi-formella studentrepresentanter som utses att representera sina respektive studentgrupper har därmed en väldigt viktig roll att fylla. I syfte att uppmuntra deras engagemang och främja deras arbete bjuder fakulteten in representanterna till ett välkomst- och informationsmöte på måndag 10 oktober. Vi kommer att informera om olika former för studentinflytande, samt ge möjlighet till erfarenhetsutbyte kring att verka som representant. Studentkåren Malmö kommer också att delta för att prata om det formella studentinflytandet i beslutande nämnder och andra organ.

Arbetet med externa granskningar av våra utbildningar går också vidare. Vi har kommit mer än halvvägs i den utvärderingscykel som varar mellan 2019–2024. Av de 27 program på grundläggande och avancerad nivå som ska granskas har vi nu genomfört 17 granskningar. En granskning innebär såklart mycket arbete, framförallt för de som arbetar med att ta fram olika underlag och skriva självvärderingar, men vi har sett att processen också är kvalitetsdrivande. Olika utvecklingsaspekter identifieras ofta redan under arbetet med självvärderingarna, och i dialogmötena med de externa granskarna ges möjlighet till fördjupad och konstruktiv diskussion kring dessa aspekter. De två senaste utbildningsprogrammen som granskades var Fastighetsförmedling och Fastighetsföretagande på Urbana studier. Båda programmen fick omdömet hög kvalitet. Utvecklingsaspekter som identifierades handlade bl.a. om att uppdatera kursplaner med avseende på hållbarhet och digitalisering. Under hösten 2022 ska ytterligare ett program från Urbana studier granskas, nämligen magisterprogrammet Hållbar stadsutveckling: Ledning och organisering. Externa sakkunniga utsågs i våras av Fakultetsstyrelsen och arbetet med granskningen löper nu vidare under hösten.

I Utbildningsnämnden har vi precis fått lite byte av ledamöter. Mandatperioden löpte ut 30 september 2022 och då lämnade Ann-Charlotte Lyvall (US), Anders Wigerfelt-Svensson (GPS) och Victor Lundberg (GPS) sina uppdrag. Stort tack för ert gedigna arbete inom nämnden! Nu välkomnar vi en ny sammansättning av ledamöter utsedda av institutionerna, fakultetsstyrelsen och studentkåren. UN:s sammansättning från 1 oktober är:

Ledamöter utsedda av institutionerna:

Åsa Harvard Maare (K3), Désirée Nilsson (US), Christian Fernandez (GPS)

Ledamöter utsedda av fakultetsstyrelsen:

Tina-Marie Whitman (K3), Jonas Lundsten (US), Fredrik Lindström (GPS).

Från studentkåren har vi hittills på plats en av två ledamöter:

Bouchra Chahbar (Student på Transport Management, US)

Hör gärna av er om det är något jag skriver om som ni vi veta mer om. Eller om det är något ni saknar när det gäller utbildningsfrågor.

Maria Wiktorsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *