Var sak har sin tid

Hösten är en tid av förändring, himlens färger skiftar och naturen byter klädnad. På universitetet uppstår återigen ett myller av studenter och medarbetare och huset fylls av liv. Den här hösten innebär även förändringar inom KS fakultetsledning.

Som ni nog redan vet så lämnar jag mitt uppdrag som dekan på Fakulteten för kultur och samhälle. Jag kliver av några månader tidigare än beräknat eftersom jag fått ett nytt spännande uppdrag som vicerektor för globalt engagemang och mänskliga rättigheter från 1 september.


Arbetet som dekan har varit roligt och stimulerande, men också utmanande! Jag kom hit under vårt sista år som högskola och tillsammans med er alla på fakulteten har jag varit med om att ta det stora klivet till att bli ett universitet.

En av mina viktigaste uppgifter har varit att bidra till att utveckla oss som universitetsfakultet. Tillsammans har vi sett till att akademiska värden fått en större plats i vår vardag och att vårt självförtroende och vår plats i staden och världen har blivit starkare och tydligare. Vi har utvecklat kollegialiteten som en central del av vår verksamhet och vi fortsätter utveckla utbildning, forskarutbildning och forskning med hög kvalitet.

Jag vill rikta ett stort tack till alla på fakulteten som bidragit till detta!  

Under 2020 kom pandemin och vi fick alla anpassa oss till det plötsligt förändrade världsläget och de nationella restriktionerna. Verksamheten fick – från en dag till en annan – ställas om till arbete och undervisning på distans. Mycket hårt arbete lades för att vi skulle kunna orientera oss och hantera detta på bästa sätt. Även här vill jag återigen rikta ett stort tack! Som tur är har vi idag kunnat återgå till ett mer normalt läge och vi tar med det vi lärt oss under pandemin.

Trots dessa utmaningar och svårigheter som vi alla behövt förhålla oss till kan vi glädjas åt många akademiska bedrifter med nya professorer, doktorer och doktorander, framgångsrik utveckling av forskningsmiljöer forskning och inte minst – att erbjuda våra studenter utbildningar av hög kvalitet! Vi kan nu återigen väcka liv i fakultetens julfest och det gemensamma firandet av nya professorer och annat värt att uppmärksamma.

Uppdraget som vicerektor för globalt engagemang och mänskliga rättigheter ska också bli mycket intressant och jag hoppas kunna dra nytta av mina forskningsintressen kring kosmopolitism, fred, mänskliga rättigheter och Immanuel Kant – för att nämna några av dem.

När jag blev dekan så återvände jag till Malmö efter 20 år. Det har jag inte ångrat en sekund! Malmö är helt enkelt en underbar stad, och Malmö universitet ligger mitt i staden, mitt i världen.

Jag kommer sakna er medarbetare på Fakulteten för kultur och samhälle. För mig kännetecknas ni av engagemang, kritiskt tänkande och nyfikenhet. Utan er vore det inte så roligt att vara dekan!

PS. Stort tack för den fina avtackningen igår. Ett särskilt tack till Therese Hjort som arrangerat allt. De värmande talen och uppskattande hälsningarna jag fick muntligt eller via mail gjorde mig mycket glad. Vi hurrade gemensamt för KS och det tycker jag vi ska fortsätta göra! Hurra för KS! Hurra för er!


Docent Annika Olsson, prefekt på K3, blir ny dekan för Fakulteten för Kultur och samhälle. Hon börjar sitt nya uppdrag den 1 januari 2023. Fram tills dess tar prodekan Magnus Nilsson rollen som ställföreträdande dekan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *