Sommarhälsning från dekan

Vi befinner oss plötsligt i midsommarveckan med traditionellt omväxlande svenskt sommarväder! Det är säkert fler med mig som tänker att nästa år, då ska jag minsann ta tillvara på försommarveckorna.

I vanlig ordning händer det mycket på vår fakultet. Vi har fått medel att låta flera forskare från Ukraina tillbringa lite tid hos oss för att kunna fortsätta med sin forskning trots att deras land befinner sig i brinnande krig.

Apropå försommar så var jag i förra veckan med på det årliga stora mötet med det europeiska universitetsnätverket The European University of Post-Industrial Cities UNIC www.unic.eu som numera består av tio universitet – förutom nykomlingarna Malmö och Lodz även ledaren Erasmusuniversitetet i Rotterdam och universiteten i Bilbao, Bochum, Cork, Istanbul, Liège, Uleåborg och Zagreb. UNIC har alltså medlemmar från nästan hela Europa. Nätverket bygger på universitet som samarbetar nära med sina städer och har som huvudpelare Inter-University Campus, Superdiversity Academy, City Labs och Engaged Research. Läs gärna mer på hemsidan där du också finner länkar till de andra universiteten.

På mötet i Uleåborg framstod det för mig som tydligt att vi har mycket gemensamt med dessa europeiska universitet, och min förhoppning är att vi tillsammans med dem ska kunna hitta olika stimulerande och intressanta möjligheter att göra saker tillsammans – må det vara utveckling och samarbeten inom utbildningar, digitala eller fysiska utbyten mellan studenter, lärare och annan personal, nya forskningsmöten eller bara att se tydligare vad vi själva vill göra. Det går att förflytta sig med tåg till flera av dessa universitet.

Men nu har vi förhoppningsvis en lång och härlig sommar framför oss, det är fortfarande juni, pandemin är inte längre en samhällsfarlig sjukdom och vi kan numera träffa varandra enklare än vad vi kunnat under de senaste somrarna.

Slutligen vill jag påminna om att vi har åtminstone 80 dagar kvar…om vi följer Kajenns
(Caj Lundgrens) vackra försommarord. Den välkända dagsversen är väl värd att påminnas om i sin enkelhet även i midsommartid.

Var glad min själ åt vad du har
nu har du hundra sommardar
och detta är den första.
När solens lopp sin ände tar
då har du nittionio kvar
och någon blir den största.

Giv noga akt på var du står
i morgon blir med ens i går
det går så fort att vandra.
Lägg märke till att vad du får
är hundra sommardar per år
i morgon är den andra.

Glad sommar! I wish you all a happy and relaxing summer!

Stöd Ukraina
Malmö universitet förbereder sig nu för att kunna ta emot studenter och lärare/forskare på flykt från kriget i Ukraina. Universitetet vill bidra till att dessa personer så snart som möjligt kan skapa en meningsfull vardag genom att fortsätta sina studier, undervisning och forskning. 

Tack för att du gör skillnad
Vi är tacksamma för alla bidrag, oavsett storlek, genom insättning till Stiftelsen för främjande av Malmö universitets utveckling, konto i 
DNB, nr 9195-3126008. Märk insättningen med ”Ukraina”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *