Erfarenheter från digitaliseringen tas tillvara i utredning om framtidens lärandemiljöer

Maria Wiktorsson, KS Vicedekan/Universitetslektor

Trots mitt skånska ursprung (är född i Malmö) har jag faktiskt njutit av denna vinter med snö, halka och kyla – en ganska uppfriskande kontrast mot de lervällningsvintrar vi brukar uppleva. Kanske hemarbete och allmän karantäntillvaro – som inneburit att jag inte behövt cykla på de isiga vägarna – har bidragit till denna positiva attityd. Men mest njuter jag just nu av det faktum att solen emellanåt lyser och att den ibland utstrålar viss märkbar värme (om det råkar vara mitt på dagen och totalt vindstilla). Hoppet om en vår är väckt!

Hoppet om en vår är väckt!

Tyvärr har smittspridningsläget för covid-19 inte förändrats i en takt som ger ändrade förutsättningar för vår verksamhet under våren. Rektor tog därför den 15 februari beslut om att fortsatt minska den campusförlagda utbildningen och examinationen under resterande del av terminen. För KS innebär detta (enligt dekanbeslut 19 feb) att omprövning av tidigare avsteg från digitalt läge ska ske genom att berörda kursansvariga och examinatorer, i samråd med prefekt och utbildningskoordinator, återigen överväger om digitala alternativ kan ersätta undervisning och/eller examination på campus. Ändringar till digitala alternativ ska anmälas till KS_Dekan@mau.se, med cc till prefekt, utbildningskoordinator och i förekommande fall programansvarig så snart som möjligt. Jag hoppas att alla berörda har fått relevant information och att arbetet med ytterligare omställningar löper på bra. Vad gäller förutsättningarna för hösten så väntas rektorsbeslut om detta senare i mars.

Som vice-dekan för utbildning är jag fakultetens representant i Beredning för utbildning (BU). BU hanterar universitetsgemensamma frågor som rör utbildning på grundnivå och avancerad nivå och är ett beredande organ till rektor inför rektorsbeslut, t.ex. gällande centrala anvisningar för kursvärderingar, kurs- och utbildningsplaner, etc. men även inför beslut om inrättande av utbildningsprogram och huvudområden. BU arbetar också tematiskt med olika prioriterade frågor, och har denna vår följande på agendan: lärandemiljöer, pedagogisk kompetens/meritportfölj och framtidens utbildningsutbud. Det senaste tematiska mötet (23 feb) handlade om våra framtida lärandemiljöer. BU tog del av aktuell forskning om vilka effekter digitaliseringen under pandemin haft på högre utbildning från Marie Leijon (lärandemiljöforskare vid Malmö universitet) och diskuterade möjliga lärdomar att dra från det senaste året för vilka lärandemiljöer vi ska ha i framtiden. Det pågår en utredning om lärandemiljöer, och just i dagarna hålls fokusgruppsdiskussioner med lärare och studenter kring olika scenarier för framtida miljöer. Jag hoppas att inbjudan om att delta i dessa diskussioner har nått er – de kom i medarbetarnyheterna 19 januari.

Något annat som är på gång är återrapporteringen från Malmö universitet till UKÄ efter lärosätesgranskningen 2019 av Malmö universitets kvalitetssäkringsarbete inom utbildning. Malmö universitet fick det övergripande omdömet Godkänt kvalitetssäkringsarbete med förbehåll, vilket innebär att återrapportering krävs avseende de områden som befanns bristande, bl. a. vår återkoppling till studenterna av resultat från kursvärderingar. Slutversionen av rapporteringen bereddes av BU i förra veckan och texten går nu vidare till rektorsbeslut inför inskick till UKÄ den 19 mars. Därefter kommer en bedömargrupp tillsatt av UKÄ bedöma om de åtgärder som lärosätet vidtagit är rimliga och ändamålsenliga, i relation till de brister som påtalats i det föregående yttrandet. För oss är det såklart fortsatt viktigt att arbeta med våra kursrapporter och att återkoppla dessa till studenterna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *