This letter will be in Swedish, I hope most of you will understand.
Det är verkligen tuffa tider och stora utmaningar vi har ställts inför under det senaste halvåret, både som världsmedborgare och som anställda på Malmö universitet.
Vi tvingades ställa om snabbt i våras, och det är enastående hur ni alla redan då bidrog och fortfarande bidrar till att lösa den oerhört knepiga situationen. Jag vill verkligen tacka för det. Men som vi vet så fortsätter det ett bra tag till.
Jag vill börja med att informera om två fakultetsmöten med rektor under november dit samtliga medarbetare vid fakulteten är inbjudna. Mer detaljer kommer via outlook eller mail. Jag hoppas ni kan finna tid att komma.
Covid-19 möte på KS
Den 26 november kl. 12.00-12:45 bjuder rektor, prorektor, universitetsdirektör och dekan in till ett möte om hur vi påverkas av pandemin.
Cafésamtal om KS som universitetsfakultet
Den 30 november kl. 12.00-12:45 kommer det att hållas ett modererat cafésamtal med rektor och dekan där vi ska tala om fakultetens framtidsfrågor.
Som idéhistoriker tar jag gärna med mig erfarenheter från mänsklighetens förflutna för att förstå nuet och fundera över framtiden. Men just nu är det inte rätt tid att initiera nya utvecklingsprojekt. Vi behöver skjuta upp tidsplaner för det vi redan håller på med och vara nöjda med vad vi faktiskt lyckas göra trots att vi befinner oss mitt i en pandemi.
Jag vill ändå lyfta fram några saker som visar att vi fortsätter att utvecklas som universitet. En viktig fråga är var besluten fattas, och där har det skett en stor förändring under året. Den har sin grund i den nya arbetsordningen som universitetsstyrelsen antagit och innebär att vi har ett starkare inslag av kollegialitet. Under detta första år har vi tagit de första stegen. Till exempel fattas beslut om budget och verksamhetsplaner numera av fakultetsstyrelsen (FS), som ju består av ledamöter som ni valt. Även andra frågor avgörs här, på mötet den 22/10 diskuterades förslaget till fakultetens utbildningsstrategiska prioriteringar, och i fredags (13/11) fattades beslut om dem. De nämnder som står under FS, nämligen Forsknings- och forskarutbildningsnämnden och Utbildningsnämnden har också fått mandat att fatta fler beslut. Här har fakultetens valberedning spelat en mycket stor roll i att vi fått så väl sammansatta grupperingar. Fakultetens tredje viktiga nämnd, Lärarförslagsnämnden, kommer också att förändras från 2021, och där finns det nu lediga uppdrag (på US och GPS) att anmäla sitt intresse till. Med detta sagt vill jag också påpeka att det finns mycket kvar att vidareutveckla i kollegialiteteten på såväl fakultets- som institutionsnivå.
I linje med detta har vi också börjat med ett dialogbaserat arbetssätt när det gäller att utse och förlänga chefs- och ledningsuppdrag inom akademin. Där har jag som dekan flera dialoger med olika grupperingar, som ledningsgrupper, lärarrepresentanter, studentrepresentanter och i vissa fall facket. Just nu pågår dialoger för uppföljning av uppdragen som prodekan och prefekt US.
När det finns lediga uppdrag inom fakulteten tycker jag att det är viktigt att uppmärksamma alla på det. Då kan den som vill anmäla sitt intresse för dem. Just nu har vi en utlysning för ledamöter i etikrådet för studentarbeten.
Som dekan har jag i uppdrag från rektor att leda och utveckla fakultetens verksamhet i linje med styrdokument, strategier, ekonomiska villkor osv. Men det är inget en dekan kan göra ensam. Fakulteten har en ledningsgrupp där även prodekan, vicedekaner och prefekter med fler ingår och där vi diskuterar aktuella och viktiga frågor. På senare tid har naturligtvis Coronasituationen varit central vid alla våra möten. Ibland sker arbetet på andra sätt. I processen för att ta fram förslag till strategiska prioriteringar för forskning och utbildning är institutionernas ansvariga för dessa frågor med i arbetet. Det finns också många andra organ där detta arbete sker.
Jag tror att ett framgångsrikt och modernt universitet behöver göra satsningar på olika nivåer. Av den anledningen så tilldelas institutionerna vid KS en stor andel av fakultetens statliga forskningsanslag och endast en mindre del stannar på fakultetsnivå (ca 17%). Då kan både institutionerna och fakultetsnivån göra satsningar. En sådan fakultetssatsning inför 2021 är utlysningen av kortsabbaticals, där syftet är att utveckla det som i Strategi 2022 heter Akademiska karriärvägar. En annan från 2019 var att utlysa planeringsbidrag tillsammans med Fakultet HT i Lund för att uppmuntra till samarbeten, och där ledde samarbetet till att vi i år fick flera ansökningar beviljade från VR. Planen är att göra en liknande utlysning nästa år. En annan satsning på fakultetsnivå är forskningsplattformarna. Jag har nyligen haft dialog med dem och kan konstatera att med det stöd de får från fakulteten så utvecklas forskningen snabbt, vilket är väldigt kul. Exempel på universitetsgemensamma satsningar är rektors utlysning för Covid-19-forskning i våras och postdocs för migrationsforskning i samband med flyktingvågen 2015, också det satsningar på rätt nivå. Utbildningsanslaget fördelas i stort sett direkt till institutionerna, så där görs i nuläget inga särskilda satsningar på fakultetsnivå. Utbildningen står för cirka tre fjärdedelar av vår verksamhet, och den återkommer jag till vid ett annat tillfälle.
Trots den märkliga situationen som vi befinner oss i så har vi examinerat fyra doktorer och en licentiat under hösten – grattis till era examina, och tack till alla som medverkade till att vi kunde genomföra examinationerna digitalt!
Nu vet vi att undervisningen kommer att vara digital under hela våren 2021.
Den stora utmaningen fortsätter för alla er som undervisar. Kanske kommer vi även att som huvudregel fortsätta arbeta hemifrån – i så fall tar det ytterligare tid innan vi åter kan få den lyx vi trodde var självklar – att träffa arbetskamrater varje dag och småprata lite om stort och smått och att skratta tillsammans. Men så är läget.
Förra året trodde vi att vi införde en ny tradition med fakultetens gemensamma julfest då det blev fest och dans till levande musik. Den blir inte av i år, men jag vet att prefekterna tagit itu med saken genom att ordna olika former av digitala julfester. Vi får göra så gott vi kan!
Jag tror att vi alla, oavsett våra arbetsuppgifter, har arbetat betydligt mer än vad vi borde under senare tid, och dessutom under helt andra omständigheter än vad vi brukar. Kanske har det varit särskilt utmanande för dig som undervisar mycket, doktorander som inte kunnat samla material och för dig som är enhetschef. Det är viktigt att vi alla håller ihop, och jag vill därför påminna er (och mig själv) om att det är viktigare nu än någonsin att finna tid för återhämtning. Hur denna återhämtning ska se ut vet du bäst själv. För min egen del så hoppas jag kunna fortsätta med mina snabba dopp bland de havsvågor som blir alltmer uppfriskande för varje vecka. Vi får se hur länge jag fortsätter med just det! Som alternativ finns naturligtvis också en skön soffa, en intressant bok eller kanske en promenad.
Tips! Till vänster på sidan hittar du länkar till KS medarbetarwebb och fakultetens nämnder