Serieskaparna på Malmö universitet ställer ut på Niagara

Hur skapar vi förutsättningar för att behålla, utmana och utveckla framstående serieskapare i Skåne? Hur skapar vi större möjligheter för samverkan och utbyte mellan seriefältet och andra aktörer? Och hur kopplar vi på bästa sätt regionens seriekultur till den stadigt växande serieforskningen och den internationella scenen?

Som första universitet i landet anställde vi tre serietecknare i december 2017, för att utifrån sin specifika kompetens bidra till den tvärvetenskapliga miljön på K3. Nu presenterar de sina projekt i en utställning på Niagara, plan 5. 

Läs mer om initiativet Mötesplats:serier här

Daria Bogdanska, Amalia Alvarez och Steve Nyberg ställer ut på Niagara plan 5

Daria Bogdanska
Daria Bogdanska, född i Warszawa och verksam i Malmö,  debuterade 2016 med Wage Slaves, en självbiografisk serieroman som skildrar invandrares villkor på den svenska arbetsmarknaden. Boken rönte stor uppmärksamhet från serieläsare, kulturvärld och politiska organisationer,  kommer i år att ges ut ytterligare i åtta länder.

Amalia Alvarez
Amalia Alvarez är serietecknare från ursprungsfolket Lickan Antai ifrån norra Chile. Hennes serier förmedlar ett starkt antirasistiskt och antisexistiskt budskap med klassperspektiv. Amalia bor i Lund sedan 2001 och har hunnit med att få Sveriges Arbetares Centralorganisations civilkuragepris, arbeta fackligt med papperslösa arbetare, studera genusvetenskap och serieteckning och visuellt berättande på Malmö universitet, och att publicera de trespråkiga serieböckerna Fem papperslösa kvinnors historier, som bland annat blev belönad med Stora läsarpriset för Årets tecknade serie 2013, och boken Fem historier om prostituerande (2016). 

Steve Nyberg
Steve
 Nyberg är serietecknare, konstgrafiker och filmvetare. Född och uppvuxen mitt ute i skogen i Västergötland men sedan fem år tillbaks boende i Malmö. Han debuterade 2016 med boken Trygga lilla Sverige, en låda som är en samling serier om terrorbrott och andra hemska händelser i svensk historia som Sverige velat förtränga eller låtsats som att de begicks av ondskefulla monster snarare än människor i sammanhang. Om dessa människor och sammanhang snarare än brotten i sig berättar Steve.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *