AKWAABA!

Nu är jag framme i Ghana! Jag kom den 16 augusti och har hunnit registrera mig som student, åka på en utflykt, skaffa simkort, träffa nya vänner och massa annat.

Att registrera sig var inte så lätt som jag trodde. Administrationen här är inte direkt den mest flytande jag har sett i mitt liv. Vill ni veta exakt hur mina 9 timmar slösades på att registrera mig kan ni läsa nedanstående stycke(annars kan ni hoppa över):

Går upp 7.00 på morgonen för att gå till det internationella kontoret där man registrerar sig och för någon anledning kan man inte registrera sig om man inte har betalat för sitt boende. Så de skickar mig till banken och säger att jag ska betala för boende avgiften. Jag kommer fram till banken ( en speciell bank som har avtal med universitet ) och förklarar att jag ska betala en avgift och att jag inte kan ta ut större summor från bankomaten. Han förklarar att man ska ta ut pengarna 40CD åt gången jag fick ta ut denna summa åtta gånger (avgift såklart). När jag väl har pengarna går jag till mitt boende (ISH=International student hostel) och vill betala med mina pengar. Då förklarar de att man inte tar emot pengar i receptionen utan det ska betalas via banken. Jag blir lite smått irriterad vid det tillfället då men behärskar mig och går tillbaks till banken och ska betala. Och det är långa bank köer. När jag kommer fram så behöver dem ett universitets IDnr annars kan de inte registrera mig och jag har inte fått något från admission letter som jag fick per mejl. Så då får jag gå tillbaks till international office och be om ett IDnr vilket enkelt togs fram och jag gick tillbaks till banken. Står i lång kö igen. Väl framme så fungerar inte mitt IDnr den har inte blivit aktiverad. (detta är något international office ska göra). Nu går jag tillbaks till international office väntar i två timmar på att det ska bli registrerad (lärde mig deras inhemska språk TWI samtidigt). Det sista jag gör är att gå till banken och då säger de att det fortfarande inte är aktiverat. Med lite tålamod så väntar jag en timme där för att sedan kunna betala mitt boende för att sedan få kvitto på det för att visa upp det för internationella kontoret. Jag var inte på mitt bästa humör efter denna dagen men jag tog det med en nypa salt och tänkte att det här kommer jag nog få vänja mig vid.

Detta var fredagen då jag kom fram på torsdag kväll. Lördagen åkte jag iväg på en impuls resa till en strand/lagun två timmar ifrån Accra med ett gäng på tio personer. Det var ett roligt äventyr med massa vackra miljöer. Måndag är en helgdag p.g.a. Ramadan (muslimsk högtid) Så idag tisdag är jag här för att registrera mig för de kurser jag vill läsa. Mitt schema är väldigt fullt på onsdagar och fredagar men det jämnar ut sig med resten av veckan. Jag har pratat lite med människor här och det verkar vara många som har kontakt med NGO(non governmental organisations) och det hade varit toppen om jag kunde volontära på min lediga tid. Det finns massor av andra saker att berätta om Ghana. Men jag kanske återkommer mer om det till nästa inlägg.

Akwaaba=välkommen

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *